HRVATI BACAJU JELKE DA NE BI POSTALI SRBI! Katolički sveštenik: To nije lepo, a nije ni teološki ispravno (VIDEO)
Foto: Profimedia

strašno

HRVATI BACAJU JELKE DA NE BI POSTALI SRBI! Katolički sveštenik: To nije lepo, a nije ni teološki ispravno (VIDEO)

Hrvatska -

Mnogi Hrvati Rimokatolici svoje jelke su raskitili i za njih je završeno božićno vreme. Dok neki otvoreno priznaju da ne žele slaviti "srpski Božić", drugi tvrde da je takav Rimokatolički običaj, te da "blagdanom Sveta tri kralja" završava božićno vreme.

Ni jedni ni, drugi nisu u pravu, a da su jelke još uvek trebalo da budu okićene u domovima Hrvata i na ulicama, poručio je fra Ivan Dominik Iličić, sveštenik iz Rijeke.

Iličić u svojoj "mini katehezi" kaže da su jelke trebale ostati okićene do 12. januara, odnosno "blagdana Isusova krštenja". Osvrnuo se i na činjenicu da Hrvati masovno skidaju ukrase pred pravoslavni Božić. kako neko ne bi pomislio da su Srbi. "Nemojte raskićivati bor kako se vaš bor ne bi povezivao s pravoslavnim Božićem. To nije lepo, a nije ni teološki ispravno jer po julijanskom kalendaru neka braća grkokatolici koji su s nama u punom zajedništvu slave takođe Božić", kaže Iličić. Ipak, Hrvati i gradske vlasti širom zemlje nisu ga poslušali, odlučili su da okončaju božićno vreme.

(Kurir.rs/Indeks.hr, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track