PODVIG HRVATA NA ATLANTIKU: Spasli 4 jedriličara i jednog buldoga! (FOTO)
Foto: Facebook/Seastar team

borili se sa talasima

PODVIG HRVATA NA ATLANTIKU: Spasli 4 jedriličara i jednog buldoga! (FOTO)

Hrvatska -

Brod MV Sunda pod zapovedništvom riječkog kapetana Ivana Veršića spasao je četvoro jedriličara iz olujom zahvaćenog Atlantika.

Njihova jedrilica ostala je bez pogona, a uz četiri člana posade našao se i francuski buldog. MV Sunda pre nedelju dana dobila je obaveštenje da jedrilicu nose jaki vetrovi i talasi visine četiri metra.

"Uspostavili smo kontakt VHF radijom i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su umorni. Dogovorili smo odlaganje spasavanja za sledeće jutro zbog vremenskih neprilika i noći. Nedugo potom uspostavili smo i prvi vizuelni kontakt s jedrilicom, a celu noć ostajemo u blizini", objasnio je kapetan Veršić za Novi list. Osim njega, na MV Sunda plove još dvojica hrvatskih oficira, Ivan Moro iz Sinja i Saša Katavić iz Kaštela.

Iduće jutros su pet puta morali da prekidaju spasavanje zbog lošeg vremena. Ipak, stalno su tražili najpovoljniji kurs, ali su talasi bili i dalje visoki četiri metra.

"Uspevamo da zaustavimo brod dovoljno blizu i dobaciti im "Line Throwing App" i polako su nam bili sa desne bande. Uspevamo jedrilicu da zadržimo desetak minuta, dok se posada nije prebacila na naš brod", opisao je Veršić.

S jedrilice su spasli troje francuskih državljana, majku, oca i dete (16) i portugalsku državljanku koja im je ujedno bila i skiper. S njima je bio i francuski buldog. Svi su prošli bez povreda.

Jedrilica je napuštena, a posada se iskrcala u brazilskoj luci Makapi. Brod MV Sunda zatim je nastavio putovanje Amazonom uzvodno i trenutno je u Sanremu.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Facebook/Seastar team

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja