Najnovije vesti

USTAŠE SU SRBIMA ČUPALE GRKLJANE I VADILE DELOVE UTROBE! Postojalo je čak 57 metoda za mučenje i likvidaciju u Jasenovcu
Foto: Muzeja žrtava genocida

izraelski istoričar o zločinima

USTAŠE SU SRBIMA ČUPALE GRKLJANE I VADILE DELOVE UTROBE! Postojalo je čak 57 metoda za mučenje i likvidaciju u Jasenovcu

Hrvatska
22:34h

Izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je analizirao sistem koncentracionih logora nacističkog Aušvica i ustaškog Jasenovca, njihove slicnosti i razlike, zaključio je da je "Jasenovac balkanski Aušvic", što je i naslov njegove monografije koja je, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prevedena i na srpski jezik.

- Sistemi oba logora su bili zli, vrlo okrutni, sadistički. Nacisti i ustaše brutalno su istrebljivali ljude, potiskujući bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosećajnosti. Ni milosti nije bilo. Bio sam iznenađen koliko su slični, ali i koliko se razlikuju - rekao je Grajf u intervuu za "Novosti".

Prema njegovim rečima, razlika između Aušvica i Jasenovca bila je u tome što su ustaše uživale u ubijanju svojih žrtava, dok su Nemci koristili gasne komore, ubijali su ih sterilno, nisu želeli da im žrtve budu pred očima.

- Ustaše su, međutim, uživale da vide nečiju patnju, nečiji poslednji uzdah. Uživali su u ubijanju. Obožavali su smrt - rekao je Grajf.

U svojoj sutdiji, prvoj komparativnoj analizi Jasenovca i Aušvica u svetskoj istoriografiji, na oko sedam stotina strana Grajf je opisao 57 ustaških metoda ubijanja i mučenja ljudi.

- Uz poklič 'Za dom spremni', ustaše su svoje žrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vešale ih, čupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom... Dečje glave razbijali su o zidove. Za sve ove metode svirepog ubijanja koje su primenjivale ustaše u Jasenovcu postoje dokazi - naveo je Grajf.

Ocenio je da su ustaše očgledno želele da nadmaše zločine Nemaca, i u Jasenovcu su u tome i uspele, ali, kako je istakao, vrhunac ustaških zlodela su koncentracioni logori za decu, koje nijedan nemački logor nije imao.

- Logori u kojima su deca izgladnjivana do smrti tipičan su ustaki izum, koji potvrduje najmonstruozniji, neponovljiv zločin - istakao je izraelski istoričar Gideon Grajf.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...