POČELO VEŠTAČENJE U ZAGREBU: Trostruki ubica iz Splita prebačen iz zatvorske bolnice na kliniku za psihijatriju
Foto: Printscreen: Facebook/Filip Zavadlav

filip zavadlav

POČELO VEŠTAČENJE U ZAGREBU: Trostruki ubica iz Splita prebačen iz zatvorske bolnice na kliniku za psihijatriju

Hrvatska -

Filip Zavadlav, osumnjičeni za trostruko ubistvo u Splitu, prebačen je iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj na Kliniku za psihijatriju Vrapče. Ovu informaciju potvrdio je za 24sata.hr njegov advokat Branko Šerić.

"Prebačen je jer je počelo psihijatrijsko veštačenje. I ovde su zatvorski uslovi. Posete su mu ograničeni kao u Svetošimunskoj", rekao je Šerić.

Posetio ga je pre nedelju dana i tom prilikom je rekao kako Filip ne shvata šta je učinio.

"Očekujem da će se istražni zatvor produžiti. Nije samo pitanje kad će završiti veštačenje, nego je takva kvalifikacija najteža moguća. Pokušao sam da mu objasnim da ne treba da očekuje da će izaći iz istražnog zatvora. Mislim da me nije shvatio", objasnio je Šerić i istakao da nastavak suđenja zavisi od veštačenja.

Stručnjaci iz Klinike za psihijatriju Vrapče će s Filipom sprovesti niz intervjua kako bi utvrdili da li je u trenutku kad je pucao u tri muškarca bio uračunljiv smanjeno uračunljiv ili neuračunljiv. Od njihove proceni zavisi će njegov ostatak života. Ako utvrde da je bio neuračunljiv, neće moći krivično da odgovara za ono što je učinio.

Ako ipak utvrde da je Filip Zavadlav bio uračunljiv u trenutku počinjenja pokolja, preti mu najstroža moguća kazna do 50 godina zatvora. Intervjui se sprovode tako da psihijatar i psiholog kroz razgovor utvrđuju boluje li sagovornik od psihičkih bolesti, da li je zavistan od alkohola ili droga...

Takođe, uzimaju se i anamnestički podaci koji se odnose na rast i razvoj sagovornika, njegovo lično i radno okruženje, interakciju sa porodicom... Važno je da Zavadlav sarađuje, jer će u slučaju ćutanja veštacima biti otežano postavljanje nalaza. Kod ovakvih situacija veštaci nisu ograničeni vremenom.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen: Facebook/Filip Zavadlav

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track