SPLIĆANIN SE IZ KINE VRATIO U HRVATSKU, NIKO GA NIJE PREGLEDAO: Sam se javio epidemiolozima, zatvorio se u kuću!
Foto: EPA

napravljen propust

SPLIĆANIN SE IZ KINE VRATIO U HRVATSKU, NIKO GA NIJE PREGLEDAO: Sam se javio epidemiolozima, zatvorio se u kuću!

Hrvatska -

Splićanin koji već godinama živi i radi u Kini kao diplomirani inženjer brodogradnje već je četiti do pet dana u Splitu.

Iz Kine preko Dohe došao u Hrvatsku, a da ga niko nije pregledao. Takođe ga nitko, kako kaže, od epidemiologa u ovih četiri ili pet dana nije kontaktirao. Dodao je da se on njima sam javio. Sada boravi u izolaciji kod svoje kuće.

"Ja sam u samovoljnoj izolaciji i neću iz kuće izlaziti 14 dana. Moram biti odgovoran i prema sebi i prema drugima. Niko mi nije rekao da boravim kod kuće tih 14 dana, dok traje moguća inkubacija, to sam odlučio sam. Štoviše, rečeno mi je da se normalno ponašam i da normalno živim.

Dakle, po mišljenju epidemiologa, mogao sam da se šetam napolju, da odlazim u bioskop, pozorište i normalno da se družim sa ljudima, a inkubacija virusa traje, kako kažu stručnjaci, 14 dana i tokom tog vremena druga osoba se takođe može zaraziti od osobe koja nosi virus u sebi", ispričao je inženjer brodogradnje za Slobodnu Dalmaciju.

On se pita kako bi epidemiolozi došli do njega, odnosno nadzirali ga, da kojim slučajem on nije nazvao njih.

"Da se ja sam nisam javio splitskim epidemiolozima, oni uopšte ne bi ni znali da sam ja bio u Kini i da sam se vratio kući. Kako bi oni uspeli da dođu do mene, odakle bi znali moj broj mobilnog telefona ili adresu stanovanja. Izgleda mi da svi u Hrvatskoj nešto pametuju oko novog koronavirusa, a da se jako malo radi na samoj prevenciji.

Na ostrvu na kojemu sam u Kini radio i boravio samo je jedna osoba, dok sam ja bio tamo, imala simptome zaraze koronavirus i zaista mislim da ga ja nisam "pokupio". No, ponavljam, ja na svoju ruku ostajem kod kuće 14 dana, a u Hrvatskoj zahvaljujem svim epidemiolozima koji su me ovih dana nazivali i davali mi uputstva, te ih molim da me više ne zovu toliko", kazao je sagovornik Slobodne Dalmacije iz Splita.

Kurir.rs/Večernji list

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track