Najnovije vesti

MILANOVIĆEVA INAGURACIJA: Skromno i bez pompe, dolazi mu i majka! Na kraju ceremonije će Kolindu ispratiti do auta
Foto: EPA

svečanost na pantovčaku

MILANOVIĆEVA INAGURACIJA: Skromno i bez pompe, dolazi mu i majka! Na kraju ceremonije će Kolindu ispratiti do auta

Hrvatska

Inauguracija izabranog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića održaće se 18. februara tačno u 12 sati u svečanoj dvorani predsedničkog Kabineta na Pantovčaku, na njoj će biti oko 50 ljudi, a sve bi trebalo da traje oko 45 minuta do sat vremena.

Na inauguraciju Zorana Milanovića biće pozvano 38 zvaničnika, 13 sudija Ustavnog suda, premijer Andrej Plenković i četvorica njegovih potpredsednika, kao i Predsedništvo Hrvatskog sabora, na čelu sa predsednikom Gordanom Jandrokovićem, preneo je Jutarnji list.

Inauguraciji će prisustvovati i bivši predsednici Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović i Stjepan Mesić, predsednik HAZU Velimir Neidhardt, a od članova porodice prisutni će biti njegova supruga, majka i bar jedan od dvojice sinova.

Milanović bi na kraju ceremonije trebalo da svoju prethodnicu doprati do automobila kojim će se odvesti s Pantovčaka, a najverovatnije će isti dan da se obavi primopredaja dužnosti i koktel za zvaničnike u Južnom salonu.

Deo svečanosti podrazumeva polaganje zakletve nad Ustavom Hrvatske i pred predsednikom Ustavnog suda, a Milanović će izgovoriti rečenicu "Tako mi Bog pomogao" i intoniraće se državna himna.

Kako se navodi, Milanović je odlučio da se čin inauguracije obavi bez pompe čime je ukinuta tradicija uvedena još od Franje Tuđmana da se održavaju velike svečanosti, ali zadržao je deo tradicije da se svečanost održi tačno u podne.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...