OTKRIVENA BALKANSKA PRESTONICA KOKAINA Analiza otpadnih voda potvrdila: U ovom gradu se šmrče 5 puta više nego 2014!
Foto: Profimedia

tuga

OTKRIVENA BALKANSKA PRESTONICA KOKAINA Analiza otpadnih voda potvrdila: U ovom gradu se šmrče 5 puta više nego 2014!

Hrvatska -

Iako se sa problemom droge najčešće vezuje grad Split, što je potkrepljeno policijskim izvještajima o zapleni droge i hapšenjima dilera, čini se da problemi s drogom postoje i u Zagrebu. Konkretno, analiza otpadnih voda koju godišnje sprovodi Institut Ruđer Bošković pokazuje da se potrošnja kokaina u poslednjih pet godina utrostručila.

Analiza je pokazala da je prošle godine na 1.000 stanovnika konzumiralo 234,5 miligrama kokaina dnevno, u poređenju sa 77,4 miligrama u 2014. godini. Takođe je utvrđeno da potrošnja amfetamina stagnira (76,1 miligrama na 1.000 stanovnika dnevno), a dnevna potrošnja MDMA opala je na 29,8 miligrama.

„Imate rekordnu proizvodnju kokaina u svetu. Taj kokain se mora negde plasirati. Ono što je trenutno vidljivo u Evropi jeste da je ponuda bolja, da se kokain povećava, a ono što je zanimljivo jeste da cena nije pala. Ali njegov kvalitet je naglo porastao “, izjavio je nedavno bivši direktor Kancelarije za suzbijanje zloupotrebe droga Željko Petković.

Prema Evropskom izvještaju o drogama, prošle godine je u Hrvatskoj konzumiralo 2,3 odsto mladih od 15 do 34 godine, dok je kokain konzumirao 1,6 odsto. Stručnjaci upozoravaju da je kokain danas dostupniji; može se kupiti preko veba i isporučiti kao pica. Kao rezultat toga, elitni kokain sa drogom postao je „vikend droga“ koja u metropoli košta od 600 do 800 kuna po gramu.

„Pre su ga uzimali pravnici, bankari, lekari, mladi privrednici srednje klase i deca iz hrvatske „zlatne omladine“, gdje je bilo mnogo kapitala od roditelja. Ali poslednjih godina taj se krug širi: sada, bogatiji delovi romske populacije ulaze u problem kokaina. Možemo očekivati porast broja potrošača iz Dalmacije, iz redova onih koji su povećali svoje prihode posljednjih godina iznajmljivanjem stanova “, rekao je dr. Slavko Sakoman, psihijatar koji je doajen borbe protiv zavisnosti u Hrvatskoj i autor Nacionalne strategije za borbu protiv zloupotrebe droga.

Zagrebački psihijatar smatra da porast konzumacije kokaina, uglavnom noću i uz alkohol, ne predstavlja povećanje materijalnog standarda, već povećanje broja ljudi koji "propadaju".

"Ima na hiljade takvih ljudi. Imamo značajan porast broja potrošača. Pored toga, kokain je bolje čistoće jer se lobiji dilera nadmeću ko će ponuditi bolju robu. Mnogi uzimaju kokain samo vikendom, tako da mogu izdržati ritam rada i raditi neko vreme, a neki ga uzimaju samo tako da mogu izdržati naporan ritam rada, ali tada brzo propadaju “, kaže Sakoman.

Analiza otpadnih voda s početka priče pre pet godina otkrila je da se u Zagrebu svakog meseca prodaje oko 25 kilograma kokaina. Ako je njegova koncentracija u otpadnim vodama danas tri puta veća, može se zaključiti da se danas prodaje na ulicama metropole 75 kilograma mesečno, odnosno 900 kilograma godišnje. To se uklapa u procene stručnjaka da se tona i po kokaina godišnje proda širom zemlje.

S cenom od 80 evra po gramu, dolazi se do računa koji otkriva da je profit od kokaina samo u Zagrebu veći od 66 miliona evra godišnje. Zarada je u celoj državi bliža 130 miliona evra. Sakoman upozorava da je posao s kokainom glavni izvor novca za hrvatski organizovani kriminal koji tim novcem kupuje nekretnine i koruptivno osvaja položaje u elektroenergetskim sistemima.

"Mafija privlači milijarde, a policija i represivni sistem ne reaguju dovoljno. Svakog vikenda nekoliko hiljada Zagrepčana njuška po noćnim klubovima i kafićima, a nedelje prolazi bez ikakvih napada. Kako je to moguće? “, pita psihijatar.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track