OTAC SA PAGA KOJI JE BACIO DECU SA TERASE TRAŽIO DA MU SE UKINE PRITVOR: Vrhovni sud ga odbio!
Foto: Printscreen/ Facebook

monstrum

OTAC SA PAGA KOJI JE BACIO DECU SA TERASE TRAŽIO DA MU SE UKINE PRITVOR: Vrhovni sud ga odbio!

Hrvatska -

Otac optužen da je svoje četvoro maloletne dece pokušao da ubije tako što ih je bacio s balkona kuće na Pagu, tražio je od Vrhovnog suda da mu se istražni zatvor zameni merom opreza zabrane približavanja deci i javljanja nadležnoj policijskoj upravi.

54-godišnji Josip Rođak, kojem se suđenje na Županijskom sudu u Zadru nastavlja 18. februara, tražio je ukidanje pritvora zbog teškog zdravstvenog stanja, no Vrhovni sud mu je to odbio jer postoje okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti krivično delo ili dovršiti pokušana krivična dela, javlja Zadarski.hr.

"Navedena opasnost proizlazi iz dosadašnje osuđivanosti optuženog s obzirom da iz kaznene evidencije proizlazi da je osuđivan zbog krivičnog dela povrede detetovih prava iz članka i to presudom Opštinskog suda u Zadru kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom proveravanja od tri godine i iz koje proizlazi da je osnovano sumnjiv da je krivična dela za koja se tereti u ovom postupku počinio za vreme trajanja roka proveravanja", navodi se u rešenju Vrhovnog suda.

Nije bio neuračunljiv

Od decembra prošle godine Rođaku, koji je smešten u zagrebačkoj bolnici za osobe lišene slobode, sudi se u redovnom krivičnom postupku s obzirom na to da je veštačenje pokazalo da u trenutku zločina nije bio neuračunljiv, piše Zadarski.

Dok su spavala, svoju decu starosti od tri, pet, sedam i osam godina 28. februara prošle godine uzeo je iz spavaće sobe u naručje te potom svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće.

Dve devojčice i jedan dečak bili su teško povređeni, a jedna devojčica lakše. Smrt dece izbegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom.

Suđenje, na čijem je početku rekao da se ne oseća krivim za to što je učinio, zbog zaštite porodičnog života žrtava odvija se iza zatvorenih vrata. Nakon što je počinio zločin nad decom rezultati toksikološke analize pokazali su da je u to vreme bio pod uticajem lekova za smirenje te da u krvi nije imao alkohola.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track