HRVATI OSTALI BEZ VOJNIH HELIKOPTERA: Posle remonta u Rusiji, postali su opasni za letenje
Foto: Profimedia

drama

HRVATI OSTALI BEZ VOJNIH HELIKOPTERA: Posle remonta u Rusiji, postali su opasni za letenje

Hrvatska -

Iako je hrvatsko Ministartsvo odbrane tvrdilo da su 10 helikoptera profesionalno remontovani, sada su svi prizemljeni, navodno zbog kvarova koji ugrožavaju sigurnost posade.

Iako je pre nekoliko dana Ministarstvo odbrane reklo da je remont 10 vojnih transportnih helikoptera Mi-171sh vredan 27 miliona evra profesionalno, tportal saznaje da su od srede svi helikopteri bili prizemljeni.

Ministarstvo obavestilo je da će Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo danas u 15 sati dati izjavu "u vezi s višenamjenskim transportnim helikopterima Mi-171Sh i trenutnim aktivnostima održavanja". Ali čini se da je pre toga naređeno da se helikopteri preurede na zemlji.

Razlog sletanja „polovine flote“ su česti kvarovi ili greške napravljene tokom remonta. Ruska kompanija Helicopters navodno je pogrešno povezala creva za ulje za hlađenje motora. Kao rezultat toga, piloti su dobili netačne podatke o temperaturi ulja tokom leta, što je moglo rezultirati požarom u motoru motora i padom helikoptera.

Kancelarija predsednice i vrhovnog komandanta oružanih snaga, Kolinde GrabarKitarović, kratko je izjavila da je svesna situacije. Zatražila je hitan i detaljan izveštaj od načelnika štaba Mirka Sundova.

Nakon ranijih izveštaja u medijima, MOD je priznao da pet helikoptera ne leti, od kojih se tri redovno održavaju, a dva su uočena oštećenja. U protekloj godini, prema izveštajima medija, bilo je oko 270 kvarova, a MOD je prokomentarisao 5. februara.

"Broj uočenih i prijavljenih pritužbi svedoči o stručnosti i posvećenosti vazduhoplovnih tehničara Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i o brizi o sistemu tehničkog održavanja vazduhoplovstva o poštovanju odredbi ugovora. Sve one u garantnom roku eliminisane su na štetu ZTC-a, a ne na štetu Ministarstva obrane" saopštili su iz MOD-a i tvrde da je sve zlonamerna konstrukcija.

Kurir.rs/T Portal.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track