DESNIČARI DIVLJALI NA KARNEVALU U IMOTSKOM: Spalili lutke gej para s bebom u naručju! (VIDEO)
Detalj s karnevala... Paljenje lutaka, Foto: Screenshot

Jeziv Incident

DESNIČARI DIVLJALI NA KARNEVALU U IMOTSKOM: Spalili lutke gej para s bebom u naručju! (VIDEO)

Hrvatska -

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović oštro je osudio paljenje lutke gej para s detetom u naručju na karnevalu u Imotskom, a udruženje Dugine porodice najavljuje krivičnu prijavu protiv organizatora.

On je naveo da organizatori tog „sramotnog događaja, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drugačijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija“.

foto: EPA/ANTONIO BAT

Mržnja

- Simbolično paljenje istopolnih partnera s usvojenim detetom u Imotskom žalostan je, nehuman i potpuno neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti - napisao je predsednik na Fejsbuku.

Hrvatski predsednik je zatražio javno izvinjenje organizatora i reakciju nadležnih institucija, posebno zato što su, kako je ukazao, događaj gledala brojna deca i tako svedočila širenju mržnje i podsticanju nasilja. Na karnevalu u Imotskom u nedelju je spaljena lutka gej para koji drži figuru deteta i na kojoj je bila nalepljena fotografija poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Nenada Stazića sa zvezdom petokrakom na čelu.

Osude

Paljenje lutke koja predstavlja gej par osudilo je udruženje Dugine porodice, koje je najavilo krivičnu prijavu protiv organizatora karnevala KD Bakove svečanosti, a osudama su se pridružili i brojni političari.

Ustavni sud potvrdio

LEGALNO USVAJANJE

Ustavni sud Hrvatske nedavno je utvrdio da gej parovi mogu udomljavati decu pod istim uslovima kao i ostali građani, istakavši da ne sme biti diskriminacije zbog seksualne orijentacije. Već mesecima traje borba životnih partnera Iva Šegote i Mladena Kožića, kojima je Centar za socijalni rad dva puta odbio zahtev za usvajanje.

Kurir.rs/ Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track