ŠAMAR ZA HRVATSKU IZ STRAZBURA: Najuticajniji klubovi Evropskog parlamenta žalili se na hrvatsko predsedavanje EU
Foto: Profimedia

kritika

ŠAMAR ZA HRVATSKU IZ STRAZBURA: Najuticajniji klubovi Evropskog parlamenta žalili se na hrvatsko predsedavanje EU

Hrvatska -

Predsednici najuticajnijih klubova u Evropskom parlamentu žalili su se Evropskom savetu na hrvatsko predsedavanje Evropskom unijom, zbog ignorisanja teme zaštite vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj. Oni su tim povodom uputili protestno pismo, a među potpisnicima je i Manfred Veber iz Evropske narodne stranke.

U pismu, koje je objavio zagrebački portal Index, oni pišu da su "duboko zabrinuti zbog manjka napretka u vezi procesa po članu 7 protiv Mađarske i Poljske". Član 7 Lisabonskog ugovora predviđa mogućnost suspenzije prava određene članice ako krši evropska pravila.

Ovi, kako se navodi, istaknuti evroparlamentarci situaciju opisuju kao "alarmantnu" i žale se da je nemoguće voditi i neformalne razgovore o ovoj temi tokom hrvatskog predsedavanja. Napominju da su takvi razgovori vođeni dok je Finska predsedavala EU, a da su, kako kažu, sada prestali kada je Hrvatska preuzela kormilo.

"Evropsko savet ne sme da zažmuri na rezolucije koje su usvojene i debate koje se vode u Evropskom parlamentu u poslednja tri meseca ili razne pravne poteze koje je povukla Evropska komisija. Krajnje je vreme za delovanje!”, navodi se, između ostalog, u pismu koje je prvi objavio portal Politiko.

Zaključuju da je potrebno braniti vrednosti na kojima je ustanovljena Evropska unija, a to su “ljudsko dostojanstvo, sloboda, jednakost, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina”.

Index piše da ponašanje Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića u vezi ovoga zapravo nije iznenađujuće i podseća da, kada se u Evropskom parlamentu 2018. glasalo o izveštaju koji detaljno analizira kako Mađarska pod vlašću Viktora Orbana krši vladavinu prava, HDZ-ovci su svojim glasovima bili u manjini koja je podržala Orbana.

Dve trećine evrozastupnika su pak glasali za usvajanje tog izveštaja, dodaje portal.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track