MILANOVIĆEVO PRVO PREDSEDNIČKO PUTOVANJE VAN HRVATSKE: Dolazi u Sloveniju, sastaće se sa Borutom Pahorom
Foto: Beta/Damir Senčar

inostrana poseta

MILANOVIĆEVO PRVO PREDSEDNIČKO PUTOVANJE VAN HRVATSKE: Dolazi u Sloveniju, sastaće se sa Borutom Pahorom

Hrvatska -

Hrvatski predsednik Zoran Milanović za prvo putovanje van zemlje je odabrao Sloveniju, gde će se danas sastati sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

Slovenija se, prenosi Hina, smatra zemljom koja je prirodni hrvatski partner.

Milanović i Pahor, dvojica socijaldemokrata i bivših premijera koji se jako dobro poznaju, razgovaraće u Otočcu ob Krki, mestu otprilike na pola puta između Zagreba i Ljubljane.

Najveći problem u odnosima dveju zemalja, saveznika u NATO-u i EU-u, i dalje je nerešeno pitanje granice.

Slovenija istrajava na primeni arbitražne presude koju Zagreb ne priznaje jer je do nje došlo u kompromitovanom postupku, kada je slovenački sudija tokom postupka bio u kontaktu sa predstavnica Vlade slovenije.

foto: EPA

Hrvatska je odlučila da zbog toga izađe iz postupka i predložila bilateralni dogovor.

U svojim premijerskim mandatima i Pahor i Milanović bili sudirektno povezani s arbitražnim sporazumom. Pahor ga je 2009. potpisao, a Milanović 2015. poništio.

Novi hrvatski predsednik u predizbornoj je kampanji, a i nakon nje, govorio je da je Slovenija prirodni i strateški hrvatski partner s kojom želi dodatno da unapredi odnose.

foto: Profimedia

Pahor je nakon Milanovićeve pobede rekao da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rešenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenske stavoe o graničnoj arbitraži. Ali je dodao i da ne očekuje da će Milanović menjati svoje stavove o arbitraži.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, pak, Sloveniju i Pahora izabrala za svoju poslednju posetu u njenom mandatu.

Rekla je da je to bio logičan izbor jer ono što povezuje Hrvatsku i Sloveniju daleko nadmašuje otvorena pitanja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Damir Senčar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja