Najnovije vesti

RATNI ZLOČINAC MERČEP NA USLOVNOJ SLOBODI: Sud oslobađa krvnika koji stoji iza ubistva porodice Zec
Foto: Profimedia

kriv za ubistva srpskih civila

RATNI ZLOČINAC MERČEP NA USLOVNOJ SLOBODI: Sud oslobađa krvnika koji stoji iza ubistva porodice Zec

Hrvatska

Vrhovni sud Hrvatske je danas saopštio da je potvrdio odluku o uslovnom puštanju na slobodu ratnog pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Tomislava Merčepa koji izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. godine.

Kao razloge za puštanje na uslovnu slobodu posle izdržane tri četvrtine izrečene zatvorske kazne, sud je naveo "znatno pogoršano zdravstveno stanje" Merčepa koji je, kako se navodi, teško pokretan i potrebni su mu stalna nega i pomoć.

"Vrhovni je sud zaključio da je pravilan zaključak prvostepenog suda da je kod zatvorenika dosadašnjim izdržavanjem ove kazne zatvora u celosti ostvarena svrha kažnjavanja. Za očekivati je da zatvorenik na slobodi neće činiti nova krivična dela", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Merčep ranije nije bio krivično osuđivan, da se protiv njega ne vodi drugi postupak i da se u zatvoru u potpunosti pridržavao kućnog reda.

Datum otpuštanja zatvorenika odrediće se odlukom istražnog sudije u roku od tri dana od prijema rešenja Vrhovnog suda.

Kako je sud naveo, zatvorenik mora da bude pušten najkasnije tri dana od donošenja naloga sudije za izvršenje.

Merčep će morati redovno da se javlja nadležnoj policijskoj upravi, prvi put u roku od dva dana od puštanja na uslovnu slobodu, a potom jednom mesečno do isteka trajanja kazne.

Takođe je dužan da se javi i Kancelariji za probaciju dva dana od otpuštanja i dalje prema pojedinačnom programu postupanja koji će izraditi ta kancelarija.

Prebivalište ili boravište moći će da promeni samo uz saglasnost sudije izvršenja suda u Zagrebu.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora, jer, kao komandat jedinice "Merčepovci", nije sprečio zločine nad srpskim civilima. Vrhovni sud mu je početkom 2017. povisio kaznu na sedam godina.

Po optužnici, pripadnici te jedinice na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenje i zlostavljanje.

Optužnica je obuhvatila i ubistvo zagrebačke porodice Zec.

Merčep je osuđen zbog toga što, kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj deo ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima.

Merčep je uhapšen krajem 2010, a suđenje je počelo dve godine kasnije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...