40 NOVIH SLUČAJEVA U HRVATSKOJ: Broj obolelih od korona virusa porastao na 168, uvode se oštrije mere
Foto: Profimedia

raste broj zaraženih

40 NOVIH SLUČAJEVA U HRVATSKOJ: Broj obolelih od korona virusa porastao na 168, uvode se oštrije mere

Hrvatska -

U Hrvatskoj je danas potvrđeno 40 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan borj zaraženih proastao na 168, a Nacionalni štab civilne zaštite doneo je u danas odluku o prekidu međugradskog autobuskog i železničkog saobraćaja kako bi se sprečio porast broja zaraženih.

Za više od 14.000 osoba određena je mera samoizolacije, 90 osoba je u karantinu, a među obolelima na respiratorima su tri osobe, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba.

"Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje je pod nadzorom, imamo podatke o zaraženim osobama i njihovom kretanju, ali loše je što pojedinci u samoizloaciji ne poštuju uputstva o samoizolaciji i to omogućava da se epidemija nekontrolirano šir", rekao je ministar zdravlja Vili Beroš, prenosi Hina.

Šef štaba Davor Božinović najavio je još rigoroznije mere za one koji krše pravila samoizolacije i ne drže se uputstava štaba.

"Naši životi će se sve više menjati i sve će se više održavati u zatvorenim prostorima. To je mera koja se pokazala kao nužna. Ljudi, ostanite kod kuće, osim onih koji moraju da idu na posao", rekao je Božinović.

Dodao je da se zatvaraju sve javne površin i da okupljanje ljudi neć ebiti dozvoljeno jer se virus prenosi s osobe na osobu.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da će u bolnice biti smešteni samo teži slučajevi, a da će blaži slučajevi morati da pronađu način da ostanu kod kuće u samoizolaciji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja