U ZAGREBU OŠTEĆENA I SABORNA CRKVA Mitropolit Porfirije: Obratili smo se vernicima za pomoć, Bog je jači od iskušenja
Foto: SPC/Dragan Radić

SPC

U ZAGREBU OŠTEĆENA I SABORNA CRKVA Mitropolit Porfirije: Obratili smo se vernicima za pomoć, Bog je jači od iskušenja

Hrvatska -

U snažnom zemljotresu koji je pogodio Zagreb oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, koja je nažalost pretrpela veliku štetu.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je za Kurir da zemljotres koji je pogodio Zagreb nije ostavio nijednu žrtvu među našim vernicima na tom prostoru.

"Grčka poslovica kaže "Nikada nijedno iskušenje ne dolazi samo", tako da u ovom trenutku kada se čitav svet hvata u koštac sa pandemijom koronavirusa, mi smo ovde u Zagrebu doživeli zemljotres, koji hvala Bogu, među našim vernicima nije ostavio nijednu žrtvu, ali je napravio materijalnu štetu. Naš hram je pretrpeo veliku štetu, videćemo da li će šteta biti još veća ", naglasio je mitropolit Porfirije.

1 / 6 Foto: SPC/Dragan Radić

On je podsetio da hram koji je oštećen spada u prvu kategoriju zaštite u Hrvatskoj, da je ukras Zagreba, kao i da ga je projektovao austrijski arhitekta Herman Bole.

"Obratili smo se svim vernicima koji imaju problema zbog virusa ili zbog zemljotresa da nam se jave, kako bi im pomogli. Uvereni smo da je Bog jači od svih teškoća i iskušenja i da nam iskušenja pružaju šansu i mogućnost da se vratimo pravim vrednostima i da razlikujemo važno od nevažnog. Nikada iskušenja nisu veća od naših snaga i kapaciteta. Važno je da budemo solidarni i da funkcionišemo kao zajednica ", zaključio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Kurir/Mina Branković

Foto: SPC.rs/Dragan Radić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track