Najnovije vesti

DOKTORKA DOŠLA U ZADAR DA POMOGNE KOLEGAMA, PA SAZNALA DA JE ZARAŽENA: Deca i roditelji moraju svi u izolaciju!
Foto: Profimedia

na pedijatriji

DOKTORKA DOŠLA U ZADAR DA POMOGNE KOLEGAMA, PA SAZNALA DA JE ZARAŽENA: Deca i roditelji moraju svi u izolaciju!

Hrvatska

Načelnik Štaba civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković kazao je kako su u Zadru još dve osobe obolele od koronavirusa.

"Jedan je muškarac starije životne dobi koji je boravio u inostranstvu i trenutno se nalazi na odeljenju za COVID -19. Druga zaražena je specijalizantkinja na Pedijatriji, ali nema simptome što znači da je asimptomatski kliconoša. Odmah nakon što smo to saznali, stavili smo sve njene bliske kontakte u samoizolaciju. Treba naglasiti kako je specijalizantkinja radila samo jedan dan i kako se celo vreme ponašala prema pravilima struke, nosila je rukavice i zaštitnu masku tokom pregleda. Osim bliskih kontakata, stupamo u kontakt sa svim pacijentima i njihovim porodicama koje je pregledala", kazao je epidemiolog Alan Medić dodajući kako je doktorka pregledala 15-oro dece i kako će sva deca, zajedno sa svojim roditeljima, ići u samoizolaciju.

Direktor Opšte bolnice Zadar, Željko Čulina, kazao je kako zaraženi muškarac (63) ima respiratorne simptome, ali i objasnio kako se zarazila doktorka na pedijatriji.

"Specijalizaciju iz pedijatrije odrađivala je na KBC Rebro, ali mi smo pozvali sve naše specijalizante da nam pomognu u organizaciji rada u ovim okolnostima. Na pedijatriji imamo mali broj lekara pedijatara. U subotu je došla da radi, a za vreme rada je dobila poziv iz KBC Dubrava da je njen kolega pozitivan na koronavirus. Odmah nakon što je to saznala, smestili smo je u izolaciju i pristupili merama sprečavanja širenja zaraze", kazao je Čulina dodajući kako nema nikakvih simptoma, ni temperature niti kašlja.

"Za sada se snalazimo. Roditelji s decom treba najpre da se jave svojim pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mi smo u bolnice osigurali uslove za normalni rad na svim odeljenjima, morali smo zbog toga uvesti novi način rada u timovima", kazao je Čulina.

Kurir.rs/Zadarski.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...