Najnovije vesti

PREKO 800 PRIJAVA ZBOG KRŠENJA MERA SAMOIZOLACIJE U HRVATSKOJ: Do sada je naplaćeno oko 17.000 evra kazne
Foto: EPA / Antonio Bat

ne poštuju mere

PREKO 800 PRIJAVA ZBOG KRŠENJA MERA SAMOIZOLACIJE U HRVATSKOJ: Do sada je naplaćeno oko 17.000 evra kazne

Hrvatska

Glavni državni inspektor Hrvatske Andrija Mikulić izjavio je da je Državni inspektorat, koji je od preko 800 policijskih prijava zbog kršenja mere samoizolacije procesuirao više od 600, do sada naplatio kazne u ukupnom iznosu od oko 130.00 kuna (oko 17.000 evra).

Mikulić je juče za RTL rekao da je neverovatno i loše to što neki ljudi, bez obzira na epidemiju korona virusa i sve apele da ostanu kod kuće, dalje krše samoizolaciju, neki i više puta.

Državni inspektorat, naglasio je, tome je pokušao da doskoči izdavanjem prekršajnog naloga s kaznom od 8.000 kuna (oko 1.050 evra), a za one koji ponovo prekrše tu meru 30.000 kuna (oko 3.930 evra).

Osobu koja to učini i posle pomenutih kazni, sanitarni inspektori na prisilan način i u saradnji sa policijom i Civilnom zaštitom vode u karantin, rekao je Mikulić, dodajući da su do sada zabeležena dva takva slučaja, prenela je sinoć Hina.

foto: EPA / Antonio Bat

"Ako bi se to desilo ponovo, mislim da nam ostaje još samo jedna mogućnost - da se takvim ljudima bavi jedna posebna grana medicine koja se zove psihijatrija, jer nije normalno da naši sugrađani ne žele da paze ni na sebe, ali ni na svoju porodicu i celu zajednicu", poručio je Mikulić.

Uprkos odluci Vlade o sprečavanju dizanja cena 27 osnovnih životnih potrepština, neki trgovci u maloprodaji i veleprodaji tu odluku nisu poštovali.

Konkretno, kazao je Mikulić, za so i testeninu cena se dizala za oko 13 odsto, za dečiju hranu i sveže meso i do 30 odsto, a najviše se cena dizala za dezinfekciona sredstva, zaštitne maske i rukavice, čak do 594 procenta.

Mikulić je naglasio da su sve prodavnice i trgovački lanci koji su to činili pod budnim okom inspektora i da će ako i dalje budu kršili Vladinu odluku, njihovo kršenje zakona biti objavljeno u javnosti.

foto: Profimedia

Kako je dodao, inspektorima je dat nalog da prema tim kompanijama ili prodavnicama idu s prekršajnim nalozima do 100.000 kuna (oko 13.000 evra) u maloprodaji i 300.000 kuna (oko 39.300 evra) u veleprodaji.

Osim toga, dodao je Mikulić, u maloprodaji će se izdavati rešenja o zabrani "te agresivne poslovne prakse", a veleprodaje zatvarati na rok od 30 dana.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...