HRVATSKA RELAKSIRA MERE? U većim gradovima se opet otvaraju pijace, ali će prodavci i kupci biti udaljeni
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

rešeno

HRVATSKA RELAKSIRA MERE? U većim gradovima se opet otvaraju pijace, ali će prodavci i kupci biti udaljeni

Hrvatska -

Već ove sedmice u svim hrvatskim gradovima otvoriće se pijace, ali će prodavci biti fizički udaljeni od građana. U Istri se već sada koriste kiosci, a biće omogućeno i da poljoprivredni proizvodi sa sela budu dopremani do gradova.

Broj zaraženih za sada je pod kontrolom i u Hrvatskoj i Sloveniji, s tim da je u Dugoj Resi kraj Karlovca zaražena dvomesečna beba. U KBC Rebro odlučeno je da porodilje koje su pozitivne idu na carski rez, kako se ne bi zarazile bebe pri porođaju. Nema značajnijeg porastazaraženih ni u Dalmaciji, iako ih je i dalje petnaestak dnevno, a najavljeno je i dodatno popuštanje mera ako sledećih dana bude manje zaraženih. U tri hrvatske županije već nekoliko dana nema novih slučajeva obolelih.

I dalje je najteže u Zagrebu, gde se građani sami bore sa posledicama zemljotresa, dok traje prepucavanje gradonačelnika Milana Bandića i resornog Ministarstva graditeljstva ko će i kako sanirati posledice potresa. Svako javno pojavljivanje prvog čoveka Zagreba izaziva oštre reakcije novinara i javnu svađu sa njima, pre svega zog Bandićeve izjave da su građani pogođeni zemljotresom sami krivi za to. ”Da je bio samo jedan stepen po Rihteru više celi centar Zagreba bio bi sravnjen sa zemljom”, kaže Bandić.

Slovenački epidemiolog Milan Krek upozorava da u ovoj zemlji ne umiru samo stari, već je među trideset umrlih i dosta mladih ljudi, koji su do zaraze bili sasvim zdravi.

”Da nismo pravovremeno reagovali, bilo bi 480.000 zaraženih i gotovo 90.000 mrtvih”, tvrdi Krek. Broj novozaraženih pada i u Sloveniji, pa se i tamo razmišlja da neke mere budu ublažene. Vrh epidemije očekuje se za nekoliko dana, a tada bi Slovenci, po primeru Austrijanaca, mogli da krenu u normalizaciju života.

Kurir.rs/Novosti Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track