Najnovije vesti

HRVATSKA U BORBI PROTIV KORONE: Ako se nastavi usporavanje širenja virusa, sledi popuštanje zaštitnih mera
Foto: EPA/ANTONIO BAT

korona virus

HRVATSKA U BORBI PROTIV KORONE: Ako se nastavi usporavanje širenja virusa, sledi popuštanje zaštitnih mera

Hrvatska

Ako se nastavi usporavanje širenja korona virusa u Hrvatskoj, popuštanje zaštitnih mera počeće već nakon Uskrsa, najavljeno je iz Štaba civilne zaštite, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kaže da će najteža odluka biti kada otvoriti škole.

"Sve zavisi od epidemiološke situacije. Čekamo optimalni epidemiološki trenutak i mislim da mu se približavamo", rekao je Božinović.

Zagrebački Jutarnji list piše da je premijer Andrej Plenković bio optimističniji, kada je rekao da se epidemiološke mere moraju I dalje sprovodi, ali da vlada priprema "relaksaciju" nekih mera ograničenja I zabrane.

foto: Profimedia

"U ovoj fazi moramo sprovoditi restriktivne mere u skladu sa potrebama privrede I što normalnijem funkcioniranju ključnih aktivnosti. Cilj nam je da sve mere relaksiranja budu primerene epidemiološkim procenama da ne bi slučajno s prenaglim relaksiranjem došlo do širenja zaraze", rekao je Plenković.

U Hrvatskoj je, prema jučerašnjim podacima, 1.200 obolelih od korona virusa i 16 umrlih.

Do Uskrsa, poručio je, može se očekivati samo ponovo otvaranje pijaca.

foto: EPA / Antonio Bat

"Narednih sedmica donosićemo odluke o relaksaciji mera", rekao je premijer.

Božinović je rekao da "misli da će Hrvatska u popuštanju mera slediti sličnu logiku kao i Austrija", a da će najteža odluka biti, kada i hoće li uopšte otvoriti škole.

Međutim, direktor Hrvatskgo instituta za javno zdravlje, Krunoslav Capa, upitan za bolje vesti koje poslednjih dana stižu iz Italije, smatra da nema razloga za optimizam u vezi ukupne situacije u evropi.

"Ne možemo govoriti o stagnaciji u Evropi, ali mi dobro držimo situaciju i vrlo skoro bi ona mogla biti povoljna", rekao je Capak.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...