HOROR U SPLITSKOM STARAČKOM DOMU 10 dana skrivali virus! Uplakana sestra: Ostavili su nas kao TOPOVSKO MESO pred koronom
Foto: Screenshot

tuga

HOROR U SPLITSKOM STARAČKOM DOMU 10 dana skrivali virus! Uplakana sestra: Ostavili su nas kao TOPOVSKO MESO pred koronom

Hrvatska -

Nakon izbijanja infekcije koronavirusa u splitskom Domu za stare Vukovarskoj ulici, mnoga su pitanja ostala bez odgovora, a sve je više tvrdnji da je došlo do propusta i da propisane zaštitne mere nisu u potpunosti ispoštovane.

Nakon evakuacije 49 ljudi u splitskom staračkom domu u utorak veče, pod sumnjom na koronavirus, potvrđeno je da je zaraženo 10 stanovnika i četiri radnika. Mnogo informacija koje dolaze iz Splita posebno je naglasilo da uprava Doma nije reagovala kada je pre desetak dana otkrila da neki stanovnici imaju groznicu. Počele su kruže i razne priče, pa je jedna medicinska sestra rekla da su "higijenske mere na nivou Švarcvald klinike". Međutim, njena koleginica iz Doma za Slobodnu Dalmaciju ispričala je malo drugačiju priču.

"Sinoć sam pola sata plakala u autu ispred kuće. Ne znam gde ću se vratiti u starački dom, da li ću nastaviti u karantinu Duilovo ili ću ući u svoj stan i tako ugroziti celu porodicu. Zaraziti sve koronavirusom, jer ako je polovina doma izolovana i prebačena u bolnicu, i ja sam zaražen? “, pita se u tišini.

Na pet spratova živi oko 350 uglavnom nepokretnih ljudi, o kojima brine stotinu radnika. Niko od njih ne zna šta se dalje dešava, niko ih ne upućuje ili poziva na testiranje.

"Niko nas nije obavestio da li treba da ostanemo u kući, a ispostavilo se da smo svi zaraženi sada, pa čak ni mera podele zaposlenih u dva tima, jedan i dva, očigledno neće uroditi plodom, jer smo iz drugog tima započeli svoje smene u ponedeljak. Pa, ako se znalo da ima 16 stanovnika koji imaju temperaturu, zašto u petak nisu pozvali epidemiologe da provere da li imaju korone ili ne? Sada smo došli na posao, i iako smo izolirani, svi hodamo hodnikom do kuhinje, niz hodnik do vešernice, ulazimo u lift “, kaže zaposlena, koja je u nedelju proveo dvonedeljnu smenu.

Iako je uveden dvosmerni rad i preduzete mere za zabranu poseta i ograničavanje protoka ljudi, virus je prodro u kuću, zaposleni sumnja, jer se nije mogla poštovati propisana socijalna distanca.

"Pa kako ćemo neko od nas nahraniti starca, promeniti bakine pelene, dati injekciju insulina tati, izmeriti visok pritisak, okupati nepomičnu osobu? A mi nemamo nikakve zaštitne mere! Možemo samo sanjati zaštitno odelo, nikada nismo videli vizir, a sami smo šili platnene maske. Bilo je malo takvih hirurških maski, a dezinfekcionih sredstava nije bilo napretek. Imali smo samo dovoljno rukavica “, ističe ona.

"Na mnoga pitanja nema odgovora, na primer zašto niko nije odgovorio kada su štićenici dobili temperaturu. Pokazalo se da je na drugom spratu, koji je evakuisan, imao temperaturu od 10 ljudi, kao i neki sa drugih spratova. Medicinske sestre su morale ići da bi ljudima davale terapije, i tako se verovatno bolest proširila. Ali ni nakon ovog ružnog događaja, osoblje, a verovatno i ne čuvari, ne znaju šta da rade".

"Nije bilo najave da se u kući bilo šta dešava. Pa, imali smo priliku da vidimo situaciju u Italiji! Zašto nas niko na ovom primeru nije upozorio kako da se ponašamo, običavao nas, ali su nas postavili i kao „topovsku hranu“ protiv nevidljivog virusa. Ugrozili su nam život, a mi pomažemo starijima. A sada će naši zaposleni biti krivi i čak nam nisu dodeljena radna odela. A ko je nulti pacijent, kako je virus ušao u dom? pita se zaposlena, a na njih i na mnoga druga pitanja treba da odgovori policijska istraga.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track