HRVATI UZGOJILI VIRUS KORONE NA INFEKTIVNOJ KLINICI: To je prvi korak ka razvoju vakcine
Foto: Profimedia

radili od jutra do mraka

HRVATI UZGOJILI VIRUS KORONE NA INFEKTIVNOJ KLINICI: To je prvi korak ka razvoju vakcine

Hrvatska -

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "dr Fran Mihaljević" u laboratorijskim uslovima uspešno je uzgojen virus koji uzrokuje Covid-19.

U pitanju je prvi korak u razvoju vakcine, a koristi i u drugim brojnim istraživanjima i projektima.

Biolog sa ove Klinike Željka Mačak Šafranko kazala je da je uspešno uzgojen virus iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV2. Izolovani virus poslat je u Nemačku.

Iz Klinike su se prisetili i procesa uzgajanja.

"Bili smo u totalnom haosu. Radili smo celu nedelju od jutra do mraka. Totalni haos, hrpa uzoraka za testiranje. Međutim, naučna znatiželja je tu nekako prevladala da sam ja uspela da odem u tu laboratoriju, stavim bris na ćelije. Nakon pet dana sam došla i videla da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osećala sam se ponosno i srećno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako", rekla je.

Ovaj uspeh pomoći će u pravljenju generalne karakteristike objasnio je biolog Ivan Kristian Kurolt koji je ustanovio i prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj.

"Uz pomoć našeg virusa možemo shvatiti kako virus raste u kulturi, brže, sporije, koliko jako se razmnožava", rekao je on.

Iako ovo predstavlja prvi korak u pronalasku vakcine Šafranko kaže da će verovatno pre pronalaska efikasne vakcine postojati mogućnost lečenja virusa.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić za RTL Danas kazala je da je u pitanju veliki uspeh za Hrvatsku.

Kurir.rs/RTL/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track