Najnovije vesti

IZRAELSKI AMBASADOR U ZAGREBU PODSETIO HRVATE: Ustaše u Jasenovcu počinile jezive stvari! Holokaust se može opet desiti!
Foto: EPA/Zoltan Balogh

direktno

IZRAELSKI AMBASADOR U ZAGREBU PODSETIO HRVATE: Ustaše u Jasenovcu počinile jezive stvari! Holokaust se može opet desiti!

Hrvatska

Ustaški režžim, jedan od najgorih koji su sarađivali s nacistima, počinio je jezive stvari u Jasenovcu, poručio je danas izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor.

Mor je povodom sutrašnjeg obeležavanja 75. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca saopštio da je ustaško vođstvo i njegovi krvnici bili podstaknuti nacističkom ideologijom antisemitizma, rasizma, nacionalizma, verske nesnošljivosti i mržnje.

"Na sutrašnji dan (22. aprila) se obeležava 75. godišnjica junačkog proboja iz Jasenovca, zloglasnog ustaškog koncentracijskog logora smrti u kojem su bile zatočene i ubijene hiljade nevinih ljudi", naveo je Mor i poručio da smo obavezni da uložimo sve napore da bi se očuvalo sećanje i izrazilo poštovanje uspomeni na te žžrtve.

Moramo se, ukazao je, podsetiti na zločinački karakter takozvane "Nezavisne Države Hrvatske" (NDH) i njenu zlu politiku prema Jevrejima, Srbima, Romima, kao i prema antifašistima.

"Danas, usred globalne pandemije, koja ne razlikuje muškarce, žene i decu, moramo se ponovo posvetiti ljudskoj solidarnosti, zajedničkoj odgovornosti i poštovanju i beskompromisnoj borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svetom", naveo ja izraelski diplomata.

Moramo, poručio je, da nastavimo da podižemo glas protiv "rastućih negativnih trendova poricanja, umanjivanja i relativiziranja Šoe (Holokausta) i kriminalne prirode nacističke ideologije i saradnika nacističke Nemačke, uključujući i Nezavisnu Državu Hrvatsku".

"Žestoko i aktivno se moramo suprotstaviti bilo kakvim zakonima i pokušajima da se ućutkaju istorijska istraživanja nacističkih zločina i režima koji su bili njihovi saradnici i saveznici", naveo je.

Ambasador je poručio da je suočavanje sa zločinima iz prošlosti dugačak put kojim se mora krenuti odlučno, hrabro i istrajno uprkos svim poteškoćama, prenela je zagrebačka N1 tv.

"Samo ćemo hrabrim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladoga naraštaja osigurati da se više nikada ne dogodi ono što se dogodilo u Jasenovcu i drugde u Evropi", naveo je Mor.

Istakao je da zaista imamo obvezu prema sebi samima, prema svojim porodicama i prijateljima a i prema budućnosti: da se sećamo što se dogodilo - za pouku i upozorenje.

"Šoa (Holokaust) se dogodio - dakle, može se dogoditi opet“, stoji u pisanoj izjavi ambasadora Mora.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/Zoltan Balogh

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...