ODATA POŠTA JASENOVAČKIM ŽRTVAMA! Zoran Milanović poručio: U Jasenovcu su se dešavale najgroznije stvari
Foto: Profimedia

dan sećanja

ODATA POŠTA JASENOVAČKIM ŽRTVAMA! Zoran Milanović poručio: U Jasenovcu su se dešavale najgroznije stvari

Hrvatska -

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Jasenovcu da u je drago da su se posle tako dugog vremena tu zajedno našli predstavnici vlasti i predstavnici žrtava, jer je u pitanju mesto na kojem su se događale najgroznije stvari tokom Drugog svetskog rata.

Lično se, kazao je, angažovao na tome da se na Dan sećanja na jasenovačke žrtve ponovo zajedno pojave u Jasenovcu predstavniči vlasti, dela manjina, Jevrejske opštine i antifašistaa.

Odgovarajući na pitnje šta misli o tome što predstavnici žrtava i antifašisti I dalje kritikuju određene delove vlasti zbog izostanka dijaloga o pitanju revizionizma, Milanović je rekao da tačno zna na šta oni pritom mmisle, ali da on nije ta vlast, a da na sudove nema uticaja.

Komentarišući ranije postavljenu spomen ploču HOS-a, u čijm grbu je ispisan ustaški poklič "za dom spremni", zbog koje predstavnici žrtava I antifašisti nisu učestvovali na zajedničkim komemoracijama u protekle četiri godine, Milanović kaže da tu ploču treba ukloniti i iz Novske, gde je kasnije premeštana.

foto: Profimedia

"To treba maknuti, baciti negde", kazao je Milanović I dodao da to nema veze sa domovinskim ratom.

Svako ko se 1991. borio za Hrvatsku pod parolom "za dom spremni", nije se borio "samo za Hrvatsku, već I za restauraciju NDH", rekao je Milanović.

"Onaj ko misli da se u domovinskom ratu pod geslom 'za dom spremni' borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH I o potpuno pogrešno", precizirao je Milanović.

Podsetio je da je Republik

foto: Profimedia

a Hrvatska priznata u januaru 1992., kada je počela serija priznanja.

"Mi smo i u socijalzimu imali najveći broj državnih atributa. Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmehom, a ne s prezirom", naveo je.

Što se komemoracije za žrtve Blajburgu tiče, koja će ove godine zbog pandemijie biti održana na zagrebačkom groblju Mirogoj, Milanović je rekao: "Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track