PLENKOVIĆ OTVORIO KARTE: Hrvatska kreće u olakšavanje mera protiv korone, plan ima 3. faze, prva kreće 27. aprila
Foto: EPA

jasno

PLENKOVIĆ OTVORIO KARTE: Hrvatska kreće u olakšavanje mera protiv korone, plan ima 3. faze, prva kreće 27. aprila

Hrvatska -

Premijer Andrej Plenković predstavio je danas "plan otključavanja" mera za sprečavanje širenja korona virusa, koje će se, kako je rekao, sprovoditi u tri faze, a prva počinje u ponedeljak, 27. aprila.

Plenković je kazao da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj stabilna i pod kontrolom sa trendom koji je u poslednje dve sedmice u opadanju.

Dodao je da je koeficijent kojim se meri koliko jedna osoba može da zarazi druge pao ispod jedan i danas je 0,8, a bio je 2,5.

"Zbog toga postepeno možemo pokrenuti niz društvenih i ekonomskih aktivnosti. Ali to ne znači da se možemo odmah vratiti na staro", rekao je Plenković.

On je naveo da prva faza popuštanja mera znači da će od ponedeljka biti omogućen rad svim poslovnim subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima.

Počeće da rade uslužne delatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mera fizičke udaljenosti, što znači da će moći da rade krojači, bravari, stolari, turističke agencije… Od ponedeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za ostrva koja nisu povezana trajektnim linijama, a biće omogućen rad i knjižarama, galerijama, antikvarnicama… Biće omogućeni i treninzi sportista prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje učestvuju na najvećim tamičenjima.

Plenković je najavio da druga faza počinje 4. marta, ako to bude dozvolila epidemiološka situacija, a to znači da će rad biti dozvoljen svim uslužnim delatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, a uz poštovanje posebnih mera, kao što su kozmetičari, pedikeri, berberi I frizeri.

Treća faza popuštanja mera planirana je za 11. maj i tada će već biti moguće okupljanje 10 osoba na jednom mestu uz poštovanje socijalne distance, kao i rad trgovačkih centara, vrtića i osnovnih škola od 1. do 4. razreda… U toj fazi je pedviđeno otvaranje međužupanijskog prevoza i avio linija u domaćem saobraćaju, a bio bi omogućen i rad ugostiteljskih objekata… Zabrana bi i dalje važila za orgnizovanje većih skupova.

Sve tri faze pretpostavljaju primenu i pridržavanje mera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda, kao i dezinfekciju prostora.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track