SEĆANJE NA PRVI VELIKI USTAŠKI ZLOČIN NAD SRBIMA: Polaganjem venaca odata počast žrtvama masakra u Gudovcu

da se ne zaboravi

SEĆANJE NA PRVI VELIKI USTAŠKI ZLOČIN NAD SRBIMA: Polaganjem venaca odata počast žrtvama masakra u Gudovcu

Hrvatska -

Polaganjem venaca i paljenjem sveća u utorak na spomen-obilježju Gudovac odali su počast žrtvama prvog masovnog ustaškog zločina nad Srbima na bjelovarskom području, 28. aprila 1941., 18 dana nakon uspostavljanja NDH.

Pripadnici tadašnje Seljačke zaštite, pretvoreni u ustašku jedinicu, dan ranije su uhapsili 200 seljaka na području Bjelovara, a narednog jutra su streljani u Gudovcu po nalogu jednog od vođa ustaškog režima, Eugena Dide Kvaternika.

U znak sećanja na žrtve bili su, između ostalih, predsednik Srpskog nacionalnog veća i poslanik SDSS Boris Milošević, potpredsednik SDP-a i Rajko Ostojić, kao i predstavnici županije i grada Bjelovara.

"Ovaj zločin nije bio slučajan i označio je početak zločinačke genocidne politike"

Milošević je napomenuo da je prošlo mesec dana od proglašenja NDH 10. aprila 1941. godine, da su usvojeni rasni zakoni i da se prve nedelje otvorio logor, a u Gudovcu se dogodio prvi organizovani masovni zločin.

foto: Wikipedia

"Ubijeni su ljudi, Srbi, seljaci iz Gudovca i susednih sela. Taj zločin nije bio slučajan i označio je početak zločinačke genocidne politike. Važno je da se okupimo ovde i razgovaramo o tome, jer naša stvarnost je da imamo snažne i glasne snage koje oni negiraju ovaj zločin i ustašku NDH ", naglasio je on.

Ostojić je učinio neverovatnim da su se pre 80 godina ljudi ubijali samo zato što su bili različitih vera.

"Moramo podsetiti naše mlade, studente i studente o onome što se ovdje dogodilo i moramo biti jasni da je takozvana NDH najveća sramota u istoriji hrvatskog naroda, nacističke i fašističke tvorevine s rasnim zakonima, i zato smo danas ovdje", rekao je on.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track