Najnovije vesti

UGLEDNI FRANCUSKI MOND OPLEO PO HRVATIMA: Ta država je izrazila simpatije prema nacističkoj eri!
Ilustracija, Foto: AP/Darko Bandić

sve zbog Komemoracije žrtvama Blajburga

UGLEDNI FRANCUSKI MOND OPLEO PO HRVATIMA: Ta država je izrazila simpatije prema nacističkoj eri!

Hrvatska
08:36h

Prvi put u Evropi od 1945. Hrvatska, kao zemlja koja predsedava EU, organizovala je događaj "kojim se de facto izražava simpatija prema nacističkoj eri", piše francuski Mond.

"Hrvatska, koja trenutno predsedava Savetu EU, odala je počast 16. maja u Zagrebu i Sarajevu, vojnicima ustaške pronacističke države koje je ubio jugoslovenski pokret otpora 1945", piše pariski dnevnik.

Komemoracija žrtvama Blajburga nekada je bila uglavnom obeležavana u istoimenom selu u Koruškoj, u Austriji, gde su poražene ustaše zarobili i likvidirali komunistički partizani na kraju Drugog svetskog rata.

U početku je manifestacija bila poverljivog karaktera, ali posle proglašenja hrvatske nezavisnosti 1991, postala mesto je okupljanja hrvatskih nacionalista i evropskih neo-nacista, navodi Mond.

S obzirom da su austrijske vlasti ove godine zabranile okupljanje u Koruškoj zbog pandemije korona virusa, hrvatski parlament je, kako podseća Mond, odlučio da obeležavanje organizuje na jednom groblju u Zagrebu i, uz podršku Katoličke crkve i nacionalističke Hrvatske demokratske zajednice u BIH, u katedrali u Sarajevu.

"Mada je takav pomen uobičajan u Hrvatskoj u poslednjih 30 godina, saopštenje da će misu održati sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, duboko je potreslo građane glavnog grada Bosne i Hercegovine", dodaje Mond.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...