OVAKO JE TROSTRUKI UBICA SPREMAO KRVAVI PIR Splićanin Zavadlav ništa nije prepustio slučaju, žrtve nisu imale šanse!
Foto: Facebook/Filip Zavadlav, Profimedia

detaljno

OVAKO JE TROSTRUKI UBICA SPREMAO KRVAVI PIR Splićanin Zavadlav ništa nije prepustio slučaju, žrtve nisu imale šanse!

Hrvatska -

Podnošenjem optužnice protiv Filipa Zavadlava (25) za trostruko ubistvo u Splitu 11. januara ove godine Županijsko državno tužilaštvo u Splitu završilo je prvu fazu krivičnog postupka.

U optužnici su otkriveni dokazi pažljivo skriveni od očiju javnosti, što govori u prilog tezi da su to bila planirana pogubljenja za koja se optuženi mladić pripremao nekoliko meseci ranije.

Među dokazima, splitsko tužilaštvo ima video snimak iz decembra prošle godine, na kojem se vidi kako Filip Zavadlav vežba pucanje u metalnu cev automatskom puškom, u koju je pucao sa nekoliko hitaca. Snimci su naptavljeni napolju u nenaseljenom prostoru u ranim popodnevnim satima.

Pored snimka pucanja na stacionarnu metu, na mobilnom telefonu je pronađena fotografija na kojoj se vidi sto sa patronom za automatsku pušku sa nekoliko metaka, a Filip Zavadlav je sedeo za stolom, držeći kalašnjikov. Uz tu fotografiju, pronađeno je još nekoliko osoba u kojima je mladić držao oružje, odneto u stanaru stanara u Šenoinoj ulici u kojem je živeo i na nepoznatoj lokaciji na otvorenom.

Na snimku i na fotografijama bila su još dva muškarca s Filipom, od kojih je jedan pucao iz puške u bačvu, a drugi je fotografisao sa oružjem. Istražitelji su identifikovali oboje, pronašli ih i ispitivali u državnom tužilaštvu. Kako se ispostavilo, Filip je u septembru prošle godine od nepoznate osobe ilegalno nabavio vojnu automatsku pušku kalašnjikov kalibra 7,62 mm.

Već tada je, kako tvrdi tužilaštvo, počeo da vežba pucnjavu i započeo pripreme za zločin koji je usledio - „Krvava subota“. Nabavio je izuzetno smrtonosnu pušku i ogromnu količinu municije, kažu, i donio čvrstu odluku o tome kako je treba koristiti. Tužilac je sve utvrdio i isplanirao i realizovao hladnokrvno.

U prilog surovosti pogubljenja, nabrojano je kako i sa koliko metaka su ubijene tri mete koje je ciljao Zavadlav. Marin Boban (25) koji je naišao na motociklu Jamaha KST upucan je u Šperunu sa deset metaka i nizom fragmenata projektila koji su odskakali. Nesrećni mladić zadobio je brojne rane od vatrenog oružja: glava, grudi, levo rame, desno bedro, zadnjica, a pored kidanja njegovih unutrašnjih organa, projektili su ostavili tragove na nekoliko rebara.

Jurica Torlak (37), koji je sedeo iza Marina Bobana na motociklu, pogođen je jednim metkom u levu stranu grudi. Taj metak mu je slomio jedno rebro, probio mu pluća i nakon što je napustio telo pogodio ga u levi zglob. Uspeo je da pobegne do dvorišta kuće u obližnjoj uličici, odvela ga je hitna pomoć, a preminuo je u bolnici ubrzo nakon što je povređen. Jedan od hitaca ispaljenih na Šperun provalio je kroz vrata dvorišta u Jerinoj ulici, a svedoci su videli Zavadlava, a zatim uzeo novi kontejner iz vreće koju je stavio na zemlju, stavio ga na oružje i krenuo prema ulici Kamenita.

Tužilaštvo veruje da je tamo tražio Jerka Malvasiju, iako nisu uspeli da pronađu ni jednog svedoka koji je video da je zaista došao na vrata porodične kuće Malvazije, niti snimke nadzorne kamere koje bi to potvrdile. Nakon toga Zavadlav je nastavio prema Radmilovićevoj ulici, gde je Marin Ožić Paić (25) vozio motocikl Suzuki Burgman. Zavadlav ga je pratio i sa udaljenosti od oko 60 metara Marin Ožić Paić pogođen je odostraga sa dva metka.

Jedan mu je ušao sa leve strane grudi, probio mu pluća i srce, slomio dva rebra i izašao mu na grudi, dok ga je drugi hitac pogodio u stražnjicu i izašao na prepone. Još je imao rane od metaka koje su odskakale od zidova. Neki od metaka koje je Filip ispalio pogodio je automobil Hjundai sa tri osobe, jednog muškarca i dve žene, ali srećom niko nije povređen.

Tokom pretresa, samo u toj ulici pronađeno je 10 čaura metaka, a na Šperunu i okolnim ulicama ukupno je pronađeno 37 metaka. Ubrzo nakon toga, odložio je pušku koju je bacio u kontejner za smeće na Nazorovom prilazu.

Kada su pronađeni kalašnjikov, imao je metak u cevi i još 12 metaka u tenku. DNK Filipa Zavadlava pronđen je na automatskoj pušci stručnjak iz Zagreba. DNK mu je takođe izolovan u pramenu kose pronađen na crnoj putnoj torbi koju je imao sa sobom kada je došao u Sperun pre trostrukog ubistva i u kojoj je nosio rezervni magacin municije.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track