VANDALIZAM! USTAŠKI SIMBOLI NA TVRĐAVI NA HVARU: Devastirano zaštićeno kulturno dobro, grad podneo krivičnu prijavu FOTO
Foto: Facebook/Grad Hvar / Hvar Town

SKANDALOZNO

VANDALIZAM! USTAŠKI SIMBOLI NA TVRĐAVI NA HVARU: Devastirano zaštićeno kulturno dobro, grad podneo krivičnu prijavu FOTO

Hrvatska -

Zbog grafita neprimerenog i uvredljivog sadržaja, ispisanih na severnom zidu tvrđave Veneranda, Grad Hvar je podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog oštećenja kulturnog dobra, piše Dalmacija danas.

Zakon za ovo krivično delo propisuje kaznu do tri godine zatvora, a u slučaju da se utvrdi da je delo počinjeno iz niskih pobuda ili je njime prouzrokovana znatna šteta propisana je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Nekadašnja crkva sagrađena je u 16. veku za potrebe mornara istočnog obreda u mletačkoj floti, a crkva je s postavljanjem latinskog oltara imala dvoobrednu namenu.

Napoleonska uprava početkom 19. veka ukida samostan i pretvara Venerandu u utvrđenje izgradnjom odbrambenog zida, a austrijska vlast nastavlja s fortifikacijom nekadašnjeg konačišta.

Od 1858. u nekadašnjem zvoniku nalazi se najstarija meteorološka stanica u Hrvatskoj koja deluje i danas, a od sredine 20. veka Veneranda ima kulturnu svrhu. Jedna od najatraktivnijih letnjih pozornica na Jadranu mesto je brojnih kulturno-umetničkih događanja i omiljen hvarski letnji bioskop.

"Oštro osuđujemo ovaj besprizorni vandalizam i devastaciju Venerande, hvarskog i hrvatskog spomenika baštine, upisanog na Listu zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske", poručili su iz Grada Hvara.

Kurir.rs/Dalmacija danas

Foto: Facebook/Grad Hvar/Hvar Town

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track