OVAKO SRBI PUNE HRVATSKE DŽEPOVE: Sa otvaranjem granica krenuo stampedo kupaca ka Srbiji i BiH! (VIDEO)
Foto: Profimedia

očekivano

OVAKO SRBI PUNE HRVATSKE DŽEPOVE: Sa otvaranjem granica krenuo stampedo kupaca ka Srbiji i BiH! (VIDEO)

Hrvatska -

Nakon dva i po meseca, otvorene su granice Hrvatske sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, a stanovnici Slavonije, koji već kupuju tamo, odmah su to iskoristili.

U Srbiji se najčešće kupuje duvan, što je za trećinu skuplje u Hrvatskoj. U Hrvatsku se može dovesti jedan boks cigareta po osobi. Od alkoholnih pića može se prevoziti litar žestokih pića i 16 litara piva.

Slično je i s BiH, na koju gravitiraju stanovnici Posavske županije.

„Jedva sam čekao da odem u Orašje zbog duvana. Platio sam 50 kuna za pola kilograma “, kaže Anto K. iz Županje za Glas Slavonije. Marićovi iz Vinkovaca takođe su prošle srede otišli ​​u Orašje. "Tada smo to jednostavno primetili. Puno smo kupovali, naša ćerka u subotu slavi rođendan i pripremamo zabavu. Kupili smo pivo, sokove, majonez za francusku salatu, materijal za torte, skut, krem, grickalice".

"Račun je bio viši od 100 konvertibilnih maraka, što nam daje pravo na povrat PDV-a. Zaustavili smo se i zbog ćevapa u Aromu. Dočekali su nas vrlo srdačno, tamo smo već redovni gosti i ljudi se raduju što se život vraća u normalu “, kaže porodica Marić.

Kažu da su prešli granicu bez ikakvih problema sa ličnom kartom, bez posebnih mera i uputstava, osim dezinfekcije ruku na ulazima u prodavnice i restorane.

Gotovo sve se kupuje preko granice - od namirnica, lekova, odeće, obuće, kućanskih aparata, bele tehnike i nameštaja, stolarije. Automobili se takođe pune u BiH, posebno u vreme visokih cena benzina pre epidemije.

Koliko su zatvorene granice bile udar (ili očuvanje ekonomije, - zavisno od koje strane granice se posmatra) najbolje pokazuju brojke.

U prvih pet meseci ove godine stranci su u BiH kupili robu u vrednosti od 92,5 miliona kuna, a prilikom napuštanja carinskog prostora BiH na graničnim prelazima podneli su 75.426 zahteva za povraćaj PDV-a u iznosu od 13,5 miliona kuna. Za poređenje, u istom periodu prošle godine potrošeno je dvostruko više - čak 192 miliona kuna, a tražen je povraćaj poreza od približno 28 miliona kuna, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Više od trećine ukupno traženog iznosa povrata PDV-a u prvih pet meseci 2020. godine odnosi se na pet graničnih prelaza koji vode do Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Prema dostupnim podacima, piše Glas Slavonije, u trgovinskim centrima Orašje i Brod Brod ostavili su otprilike devet miliona KM (34,9 miliona kuna), a u prvih pet meseci 2019. dvostruko više, 18,6 KM (72 miliona kuna).

Kurir.rs/Net.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track