Najnovije vesti

ČESI, NE PUTUJTE U HRVATSKU: Glavni epidemiolog apeluje na sunarodnike, evo sa kime je uporedila naše komšije! (VIDEO)
Foto: Profimedia

direktno

ČESI, NE PUTUJTE U HRVATSKU: Glavni epidemiolog apeluje na sunarodnike, evo sa kime je uporedila naše komšije! (VIDEO)

Hrvatska

Češka naučnica, molekularni biolog Sonja Pekova pozvala je Čehe da, ako baš nije nužno, ove godine ne putuju u Hrvatsku, koju je izjedačila sa Južnom Amerikom.

Zagrebački Jutarnji list piše da je Pekova u intervjuu za češke Novinki štaviše, Hrvatsku stavila u kontekst nekih destinacija u kojima korona virus i dalje plamti.

"Ukoliko neko baš mora da ide u Hrvatsku, neka ide, ali ja ću definitivno ove godine ostati kod kuće i sve one koji ne moraju da putuju u Hrvatsku ili Južnu Ameriku zamolila bih da ove godine ne putuju", rekla je Pekova.

Kazala je da je bitno da se opet ne prenosi virus iz destinacija u kojima je on još aktivan, iako, dodala je, veruje da će cela ova priča s koronom uskoro biti istorija.

Pekova je, navodi se, to rekla odgovarajući na pitanje da li Česi ove godine treba da letuju na Jadranu.

Zagrebački dnevnik primećuje da ona, kako kažu, nažalost nije pojasnila zašto Hrvatsku, u kojoj trenutno ima aktivnih samo 13 obolelih, upoređuje s Južnom Amerikom koja poslednja dva dana beleži najveći porast obolelih.

Navode da nije jasno ni zašto Čehe sada upozorava da ne treba da putuju, a pre dva dana im je, kažu, poručivala da drugog talasa neće biti.

Jutarnji piše da je Pekova kontroverzna naučnica koja tvrdi da je virus korone nastao u laboratoriju, ali s kojom, usprkos tome, intervjue redovno objavljuju sve najveće češke medijske kuće.

Navode da je Pekova u Češkoj postala medijska senzacija odmah na početku pandemije, kada je privatna laboratorija "Tilia" u kojoj je zaposlena otkrila dva slučaja zaražena korona virusom.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Screenshot

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...