POTRESNI PRIZORI SA JADRANA: Morem plutaju stari šporeti i hiljade flaša, evo šta je sve snimila instruktorka ronjenja
Foto: Facebook/24sata.hr

zabrinjavajuće

POTRESNI PRIZORI SA JADRANA: Morem plutaju stari šporeti i hiljade flaša, evo šta je sve snimila instruktorka ronjenja

Hrvatska -

Dramatični prizori stotine hiljada plastičnih flaša razbacanih po morskom dnu kraj konavoskog mestašceta Molunata, u Hrvatskoj, prestravili su lokalce.

Godinama se bore s enormnim količinama smeća koje sredinom proleća doplutaju s južnih obala pred njihove kuće. Među njima je i Klara Ljubenko, vlasnica molunatskog ronilačkog centra koja je i snimila potresne kadrove.

"Ne mogu vam opisati osećaj strave i jeze koji te obuzmu dok roniš kroz gomilu otpada. Stvarno je strašno. Budući da radim kao instruktorka ronjenja, dobro poznajem morsko dno u okolini dok vodim ture. U proleće, kad nam dođe smeće iz južnih zemalja, prizori Jadrana postaju stravični", kaže. Poslednjih pet godina među lokalnim stanovništvom organizovala je akciju čišćenja, a ove godine ekipa je odlučila da napravi korak dalje.

"Trebalo je još početkom maja da zaronimo i počistimo dno, ali zbog pandemije smo privremeno sve odgodili. Zato ćemo 27. juna imati veliku ekološku akciju i pozivam sve koji mogu da daju svoj doprinos, da dođu i da nam pomognu da očistimo naše more od ove ogromne količine plastike", kaže Klara i dodaje kako s godinama primećuje pomak, pa sve ređe, dok roni, nailazi na odbačene veš mašine, stare šporete ili olupine automobila.

"Naše stanovništvo ipak je počelo da vodi računa o ekologiji, pa manje nailazim na glomazni otpad na morskom dnu. Ali ova plastika koja uglavnom stiže iz južnih država ne jenjava", objasnila je.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Facebook/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track