VELIKI ŽELEZNIČKI SKANDAL: Hrvati BiH poslali lokomotivu na remont, kada su je vratili nije bila u voznom stanju (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

VELIKI ŽELEZNIČKI SKANDAL: Hrvati BiH poslali lokomotivu na remont, kada su je vratili nije bila u voznom stanju (VIDEO)

Hrvatska -

"HŽ Cargo", hrvatska kompanija koja se bavi prevozom u domaćem i međunarodnom prevozu, poslala je lokomotivu u Bosnu i Hercegovinu na remont.

Remont su uradile "Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine". Međutim, posao je obavljen prilično neuredno, o čemu izveštava sarajevski Dnevni avaz. Na kraju je lokomotiva iz Hrvatske ponovo otišla da "se popravi popravleno".

U "HŽ Cargo" su za Slobodnu dalmaciju potvrdili određene nedostatke. Međutim, na prvo pitanje odgovorili su kratko, pa su u novinama insistirali da nam pošalju detaljan opis događaja, dok „Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine“ nisu odgovorile na naše pitanje ni nakon dve nedelje čekanja.

Šta su nam pisali mediji u BiH? Kako je nedavno izvijestio bosanskohercegovački list Dnevni avaz, uprava HŽ Cargo iz Zagreba poslala je dva pisma Željeznicama FBiH, navodeći da su uradili loš posao, tačnije, poslali su evidencije o žalbama u kojima su naveli brojne primedbe koje su pronašli nakon što su remontovane lokomotive stigle u Zagreb.

U pismu, napominju mediji, navodi se da su testnom vožnjom bez tereta i utvrđene nepravilnosti koje su trebale biti otklonjene pre otpreme ovom železničkom operateru.

"Tokom pregleda lokomotive, instruktori vuče i šef Službe za vučnu tehnologiju i održavanje lokomotive utvrdili su dodatne nepravilnosti. To ne daje sliku poverenja i kvaliteta obavljenog posla", navodi se u pismu.

Dalje, sve primedbe koje su primećene su, između ostalog, da nedostaje ručica za izbor napona, da su slova numeričke oznake sa strane lokomotive i sa prednje strane različite, da prednja strana lokomotive ima različite simetrije nalepnica i nisu identične. Nalepnice na vratima počele su da se ljušte da je osnovna boja na nekim mestima skinuta, da je šraf za klima uređaj napola zategnut i da su zakrilci okrenuti naopako.

Iako HŽ ne želi govoriti o iznosima, mediji u BiH navode da je cijena posla oko 600 hiljada evra. Naslov teksta glasi: „Uprava„ HŽ Cargo “napisala je„ Željeznicama FBiH“: Od lokomotive ste nam napravili fušeraj".

Kurir.rs/Slodobna Dalmacija Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track