HRVATI SUTRA IZLAZE NA BIRALIŠTA: Ovi izbori nikad neizvesniji za HDZ, opozicija u blagoj prednosti!
Foto: Profimedia

procena

HRVATI SUTRA IZLAZE NA BIRALIŠTA: Ovi izbori nikad neizvesniji za HDZ, opozicija u blagoj prednosti!

Hrvatska -

U Hrvatskoj će sutra biti održani izbori za 10. saziv parlamenta od sticanja njene samostalnosti, za koje stručnjaci kažu da biti najneizvesniji do sada, a analitičar Žarko Puhovski ne isključuje ni mogućnost njihovog ponavljanja kasno na jesen.

Prema najnovijim istraživanjima rejtinga stranaka, tesna prednost data je koaliciji stranaka Restart, okupljenih oko opozicione levo orijentisane Socijaldemokratske partije (SDP), čiji je predsednik Davor Bernadić.

Bernardić je poziciji lidera SDP zamenio aktuelnog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je do izbora na novu funkciju krajem prošle godine bio neko vreme van politike.

foto: EPA / Filip Singer

Druga je po anketama Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) aktuelnog premijera Andrija Plenkovića.

Reč je o stranci desnog centra koja je, kako se procenjuje, dobila ozbiljnu konkurenciju u desnom Domovinskom pokretu, koji je formirao pevac Miroslav Škoro, bivši kandidat za hrvatskog predsednika, koji nije ušao u drugi krug u kojem su bili Milanović i bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Redovni parlamentarni izbori u Hrvatskoj je trebalo da budu održani u decembru ove godine, ali epidemiološka situacija usled korona virusa uticala je da odluka bude drugačija i da se na izbore ide mesecima ranije.

foto: Printscreen Tweet

Hrvatski parlament ima 151 poslanika, a prema procenama HRejtinga, u svih 10 izbornih jedinica relativni pobednik mogla bi da bude lista SDP koju predvodi Davor Bernardić, sa 60 mandata, druga je ona koju vodi Plenković sa 54 mandata, a treći Domovinski pokret Miroslava Škore sa 18 mandata.

Komentarišući najnovije procene, analitičar Žarko Puhovski ocenio je da HDZ nikada nije bio u ovako teškoj poziciji pred izbore, da, kako je rekao, rejting Domovinskog pokreta Miroslava Škore pada, a da će Restart koalicija stranaka okupljenih oko opozicionog SDP-a vrlo teško, ako ikako bude mogla, da okupi parlamentarnu većinu od 76 poslanika.

Zato Puhovski smatra da opcija ponavljanja izbora u kasnu jesen nije nemoguća, što mu se čini jako lošim zbog pandemijske krize.

foto: Youtube/Printscreen

Procenjujući gde će postizborni pregovori biti tvrđi, na levici ili na desnici, Puhovski kaže da prvo treba videti gde će to uopšte imati smisla.

Konstatovao je da će biti teško formirati stabilnu parlamentarnu većinu, kao i da će Plenkoviću za to, ako HDZ bude formirao vladu, biti potrebna podrška manjinskih stranaka.

Zvanično, izborna kampanja je trajala samo 15 dana, nezvanično mnogo duže, a osim korona virusa obeležila su je dva televizijska sučeljavanja vodećih lidera Plenkovića i Bernardića.

Ko će biti pobednik odlučiće sutra građani Hrvatske koji će birati između 192 liste sa 2.700 kandidata.

Na izbornim listama je 41 odsto žene, a prosečna starost kandidata je 48,6 godina.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata.

Srpska manjina ima zagarantovana tri poslanička mandata, a kandidati su iz SDS S i DS S.

Mađarska i italijanska manjina ima po jednog zagarantovanog kandidata, tako da je već sada poznato da će mandate u parlamentu dobiti Robert Janković odnosno Furio Radin, koji su i jedini kandidati.

U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

Pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima 3,86 miliona birača, koji će u Hrvatskoj i inostranstvu glasati na oko 7.000 biračkih mesta.

Izbore će pratiti gotovo 8.700 posmatrača.

Na sprovođenju izbora biće angažovano oko 75.000 ljudi.

Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a prve nezvanične rezultate Državno izborno povereništvo će početi da objavljuje od 21 sat.

Izbori će biti održani uz sve zaštite mere protiv širenja zaraze korona virusa, a Ustavni sud je juče proglasio neustavnom odluku DIP-a da bolesni od ovog virusa ne mogu na birališta.

Ustavni sud je ocenio da se nijednom građaninu ne može osporiti biračko pravo.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track