IZBORI U HRVATSKOJ U SENCI KORONE: Za izlazak na birališta važe posebna pravila, evo kako će glasati zaraženi! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

neočekivano

IZBORI U HRVATSKOJ U SENCI KORONE: Za izlazak na birališta važe posebna pravila, evo kako će glasati zaraženi! (VIDEO)

Hrvatska -

Na parlamentarnim izborima koji se održavaju u Hrvatskoj izborima važe posebna pravila zbog epidemije koronavirusa.

Epidemioloških mera moraće se držati birači, 70.000 članova biračkih odbora, oko 8.700 posmatrača, mediji.

Birači kod ulaska na biračko mesto moraju dezinfinkovati ruke, preporučeno im je nošenje maski i hemijske olovke kojom će glasati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i po koji drže i dok čekaju ulazak na biračko mesto.

Članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovna dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mesto treba provetravati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, hemijske olovke) više puta prebrisati dezinficijensom.

I posmatrači moraju dezinficikovati ruke, obvezno nositi masku, preporučeno im je nošenje rukavica. Ako ne nose zaštitnu opremu, mogu biti udaljeni sa biračkog mesta.

Među 3 miliona i 869.000 birača koji imaju pravo glasa je i 830 zaraženih koronavirusom kojima je DIP u zadnji čas, nakon pritiska medija i javnosti te odluke Ustavnog suda, dozvolio da iskoriste svoje ustavno pravo.

Prema nepotpunim podacima, želju za glasanjem iskazalo je 30-ak zaraženih koronom, a to će moći učiniti uz pomoć osobe od poverenja koja će po njihovom uputstvu ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću, ali zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni s glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Želju za glasanjem iskazalo je i 500-tinjak birača u samoizolaciji koji će glasati ispred ulaza u stan ili kuću i pritom obavezno nositi masku.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track