KORONA NIJE UPLAŠILA BIRAČE U HRVATSKOJ: Do 11.30 izlaznost 18 odsto, tek nešto manja nego pre 4 godine! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

parlamentarni izbori

KORONA NIJE UPLAŠILA BIRAČE U HRVATSKOJ: Do 11.30 izlaznost 18 odsto, tek nešto manja nego pre 4 godine! (VIDEO)

Hrvatska -

Uprkos rastu broj zraženih korona virusom u novom talasu, u Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori za 10. saziv sabora, a, iako su na biralištima redovi od prvih jutarnjih sati, na izbore je do 11, 30 sati izašlo nesto malo više od 18 odsto građana, što je, kako prenose hrvatski mediji, neznatno manje u odnosu na 2016.

U Hrvatskoj nije bilo rasprave o eventualom odlaganju izbora zbog rasta broja zaraženih korona virusom, kojih je danas do podne prijavljeno 60, od kojih je 25 iz Zagreba.

Redovni izbori u toj zemlji je trebalo da budu održani tek u decembru, ali je vlada Andreja Plenkovića predložila da, upravo zbog mogućeg drugog talasa virusa kasnije ove godine, budu održani ranije, odnosno danas.

Izbori se, inače, održavaju pod posebnim merama zaštite od širenja korona virusa.

Svi se birači moraju držati mera zaštite, koje su preporučili epidemiolozi, gotovo istovetne kakve su bile na snazi u Srbiji tokom izbora.

Za članove biračkih odbora, koji pokrivaju sva biračka mesta, to znači držanje međusobnog razmaka od metar i po, obavezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovna dezinfekciju ruku.

Birači, pak, kod ulaska na biralište moraju dezinfikovati ruke, preporučuje im se nošenje maski i da ponesu hemijsku olovku kojom će glasati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštujući propisani razmak od metar i po koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mesto.

Iz Državnog izbornog poverenstva (DIP) pozivaju birače da, uprkos epidemiji, kao i na svim dosadašnjim izborima, iskoriste svoje biračko pravo.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track