ZAGREB ĆE SE TRESTI JOŠ DUGO: Hrvatski seizmolog otkrio koliko će tlo u hrvatskoj prestonici biti nemirno!
Foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

opasno

ZAGREB ĆE SE TRESTI JOŠ DUGO: Hrvatski seizmolog otkrio koliko će tlo u hrvatskoj prestonici biti nemirno!

Hrvatska -

Marijan Herak s Geofizičkog odseka Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu rekao je za HRT da je od razornog zemljotresa 22 . marta zabeleženo više od 2.000 potresa. "Svakog dana dolazi najmanje jedan ili nekoliko zemljotresa", rekao je on, napominjući da je većina slaba, sa magnitudama od negativnih do otprilike magnitude 1-1,5.

"Većina ljudi to ni ne oseća. Zavisi od toga gde su, ako bi se nalazio ispred vaše kuće, to biste osjećali iako je bila jako mala ”, objasnio je.

Dodaje da će to područje biti seizmički aktivno još neko vreme, ali da je više od toga nemoguće predvideti.

"Može pokušati da se proceni koliko će trajati ova jača aktivnost, najverovatnije trajati još najmanje godinu dana, ali to ne znači da će biti mnogo zemljotresa, jer su zemljotresi u Zagrebu tokom 'tihog' perioda vrlo retki - tada može proći godina ili dve. da niko ne oseća zemljotres “, rekao je Herak.

Za zemljotres koji je pogodio Zagreb ističe da magnitude 5,54 zapravo spada u kategoriju umerenih zemljotresa, ali je bio razoran zbog starih zgrada.

"Problem su stare zgrade gde retko neko kaže vlasnicima da neće izdržati zemljotres", rekao je Herak i dodao da bi bilo logično da vladino telo insistira na periodičnim bezbednosnim proverama zgrada, jer se automobil mora registrovati i pregledavati svake godine.

Kurir.rs/net.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track