KORONA MUTIRA I OVO JE DOKAZ ZA TO: Virus analiziran u 6 gradova u Hrvatskoj, naučnici došli do šokantnog otkrića
Foto: EPA / Antonio Bat

nova saznanja

KORONA MUTIRA I OVO JE DOKAZ ZA TO: Virus analiziran u 6 gradova u Hrvatskoj, naučnici došli do šokantnog otkrića

Hrvatska -

Vodeći hrvatski naučnici detaljno su analizirali viruse pacijenata iz Pule, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika, Splita i Osijeka i utvrdili da novi koronavirus nije isti.

Doktor nauke Beata Halasi, šefica Laboratorije za imunohemiju i biohemiju Centra za istraživanje i prenos znanja u biotehnologiji Univerziteta u Zagrebu, kaže da su studije grupe naučnika koji analiziraju virusne genome u tom centru uočili neke razlike u njima, ali puno značenje tih razlika tek će se, kaže, pokazati.

Prema njenim rečima, novi korona virus u ovom "drugom repu" prvog talasa u Hrvatskoj izaziva iste simptome bolesti COVID-19, među kojima su i oni tek nedavno zvanično dodati na listu poput povraćanja i dijareje.

"Da li je novi korona virus mutirao, koliko ta promena strukture virusa utiče na njegovu zaraznost, širi li se brže i uzrokuje li različite simptome bolesti? Sve su to i dalje aktuelna pitanja kao i ono ključno - šta to znači za izradu efikasne i sigurne vakcine", rekla je dr Halasi za Večernji list.

foto: Youtube/Printscreen

List podseća da je nedavno zaključeno da je trenutno najdominantnija mutirana verzija novog korona virusa koja hara Amerikom, ali za koju se smatra da je "poštedela" Kinu.

Smatra se da je originalni soj virusa iz Kine do Evrope mutirao i da je ta mutacija, nazvana D614G, prešla u Ameriku. To je danas dominantan soj korone koji cirkuliše svetom.

Toj se mutaciji, između ostalog, pripisuje veća zaraznost, ali nauka to tek treba nedvosmisleno da dokaže.

foto: Profimedia

Takva dominantna mutirana varijanta korone utvrđena je, navodi se, u uzorcima briseva iz šest analiziranih hrvatskih gradova.

Prema rečima dr nauke Jelene Ivančić Jelečki analizirani su brisevi različitih pacijenata za koje je potvrđeno da pripadaju različitim epidemiološkim lancima, odnosno virusima koji su bili nezavisno uneti u Hrvatsku.

Analize su, kaže, potvrdile da korona u šest hrvatskih gradova nije identična, ali tek treba utvrditi šta ta razlika u strukturi virusa zapravo znači.

"Ali, u svih šest uzoraka utvrđeno je da su oni mutirana D614G varijanta ovog virusa, a još treba nedvosmisleno utvrditi je li to zaraznija varijanta. U ozbiljnosti bolesti koju izaziva do sada nije utvrđena razlika, odnosno da izaziva teže simptome od originalnog soja, ali je utvrđeno da ljudi inficirani ovom mutacijom imaju veće nivoe virusa u sebi”, navodi se.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track