Najnovije vesti

AUSTRIJSKI LIST O KRETANJU MIGRANATA: Pandemija ih je zaustavila na Balkanu, hrvatska policija je brutalna prema njima
Foto: EPA / Zoltan Balogh

oštro

AUSTRIJSKI LIST O KRETANJU MIGRANATA: Pandemija ih je zaustavila na Balkanu, hrvatska policija je brutalna prema njima

Hrvatska

Austrijski levo-liberalni dnevni list Der Standard objavio je članak u kojem se bavi situacijom s migrantima u regiji, ističući da je na njihovo kretanje značajno uticala pandemija korona virusa.

"Iako je zbog pandemije Kovida-19 migracija u Grčku skoro potpuno prestala, za migrante u Srbiji i Bosni i Hercegovini se situacija zaoštrava. Od hiljada koje se nalaze u tim zemljama samo nekolicina ima šanse za azil u Evropskoj uniji", navodi Der Standard.

Zbog toga se povećava nasilje među migrantima, a kriminal postaje problem i za lokalno stanovništvo, piše list.

"Lokalne birokratije su pogubljene, a zemlje porekla, poput Pakistana i Alžira, odbijaju saradnju pa se obavljaju tek minimalne deportacije", piše Der Standard i ističe da zbog toga svi ti migranti pokušavaju da uđu u Hrvatsku.

"Vrlo često bivaju proterani, često i namerno poniženi", navodi se.

"Brutalnost hrvatske granične policije ima za cilj pokazati migrantima da treba da odustanu od svojih pokušaja", stoji u članku, u kojem se napominje i da se protiv dvojice policajaca nedavno počeo voditi postupak zbog zlostavljanja migranata.

Der Standard ističe da se Hrvatska zbog svog odnosa prema migrantima sada mora braniti i pred Evropskim sudom za ljudska prava te da "jako malo migranata želi ostati u Hrvatskoj", prenosi Index.hr.

S druge strane, dodaju kako je Hrvatska prošle godine u okviru programa redistribucije migranata unutar Evropske unije primila sto ljudi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...