Najnovije vesti

MILANOVIĆ OPLEO PO KRIZNOM ŠTABU: Sabor je iznad Štaba koji je u stvari ništa! Njegove odluke treba da odobri parlament
Foto: EPA

hrvatska

MILANOVIĆ OPLEO PO KRIZNOM ŠTABU: Sabor je iznad Štaba koji je u stvari ništa! Njegove odluke treba da odobri parlament

Hrvatska

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović smatra da odluke Štaba za zarazne bolesti, koji je nedavno opisao kao paraustavno telo, treba da odobri parlament, jer je Sabor, kako je naveo, po nadležnostima iznad tog štaba.

Milanović je u Vele Luci rekao da se zalaže da se postojeće odluke štaba, koje se donose i "koje se ljudima nameću", pokriju odlukom Sabora.

"Sabor je iznad Štaba. Štab je ustvari ništa", kazao je Milanović, prenosi Hina.

Hrvatski predsednik Milanović ne misli da Vlada uvodi autokratiju, ali da "postoji nešto što se zove uzurpiranje tuđih prava".

"Kao predsednik ću uvek upozoravati na situacije koje su granične i potencijalno prete situacijom, odnosno stanjem u kojem grupa, da se ne uvrede, anonimnih ljudi, upravljaju vašim životom. Može, na kratko vreme, svaki put uz odluku Sabora. To govorim ovako polako i dosadno da bi se pametnjakovići koji izvrću moje reči umorili od reciklaže", istaknuo je on.

Milanović tvrdi i da aplikacija "Stop Covid-19" ne može postati obavezna na jesen kao što to najavljuje ministar zdravlja Vili Beroš ako situacija postane ozbiljnija.

"Nema načina da se to utera, osima ako Sabor sam ne donese takvu odluku dvotrećinskom većinom", naglasio je Milanović.

U Hrvatskoj je u ponedeljak predstavljena mobilna aplikacija "Stop COVID-19", koja će osobi koja je obolela od korona virusa omogućiti da na anoniman način obavesti druge korisnike aplikacije sa kojima je bila u kontaktu o mogućoj izloženosti zarazi.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...