Najnovije vesti

MILANOVIĆ ĆE LETOVATI U DALMACIJI, A PLENKOVIĆ I OVE GODINE U OKOLINI RIJEKE: Evo šta će im sve biti na raspolaganju
Foto: Profimedia

odlazak na odmor

MILANOVIĆ ĆE LETOVATI U DALMACIJI, A PLENKOVIĆ I OVE GODINE U OKOLINI RIJEKE: Evo šta će im sve biti na raspolaganju

Hrvatska

Hrvatski državni vrh će posle 5. avgusta ići na godišnji odmor i dok će predsednik Zoran Milanović i većina članova vlade odmarati u Dalmaciji, premijer Andrej Plenković će i ove godine letovati u okolini Rijeke.

Plenković će, piše Jutarnji list, boraviti u vili Kostabela kojom upravlja Ministarstvo unutrašnjih poslova i koja je oduvek bila najpoželjnija lokacija za odmor visokih zvaničnika.

Vila je podignuta 30-ih godina prošlog veka, kada su na obali izgrađene brojne slične vile, a naziva se još i Rankovićevom vilom, s obzirom na to da je Aleksandar Ranković, tadašnji šef jugoslovenske tajne službe, koristio nakon Drugog svetskog rata kao letnju rezidenciju.

Vila ima sobu za sastanke u podrumu s konferencijskim stolom i šankom, televizor i ukupno četiri sobe, od kojih svaka ima kupatilo. U dvorištu su natkriveni bazen i održavan vrt, a pomoćni objekt takođe služi kao apartmanski smeštaj.

U vili su rado boravili i Ivica Račan, Šime Lučin, Ivan Jarnjak, koji je navodno i teretanu doneo, kao i Tomislav Karamarko, koji je za vreme kad je bio ministar unutrašnjih poslova tamo ugostio srpsku delegaciju, na čelu s Ivicom Dačićem.

Predsednik Zoran Milanović boraviće dve nedelje u državnoj rezidenciji vila Kovač na Hvaru odakle će obavljati službene obaveze. Milanović je često u Vili Kovač boravio sa porodicom i dok je bio premijer.

Ta vila sagrađena je sredinom 20. veka na površini od oko 2.856 kvadratnih metara, a tamo se odmarao i Vladimir Bakarić, pa se po njemu i nazivala.

Vila se nalazi na kraju hvarskog šetališta, u velikom vrtu sa neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila.

Vila Kovač je vrlo jednostavna kuća, skromnog unutrašnjeg uređenja, sa tri spavaće sobe na spratu i velikom terasom, a njena najveća prednost je njen položaj i veliki vrt koji sa svih strana štiti od pogleda prolaznika.

Bivšu Bakarićevu vilu popularizirao je bivši predsednik Stjepan Mesić, koji je tamo dolazio svako leto u svom desetogodišnjem mandatu, a čak je hteo i nakon mandata plaćati za boravak, ali nije mogao, pa je od tada godišnje odmore provodio na Pelješcu.

Kada je reč o članovima Vlade, većina njih odmor će provesti u Dalmaciji, a osim premijera, nekolicina njih će i na Kvarner.

Nakon 5.avgusta, ministar zdravlja Vili Beroš provešće nekoliko dana u rodnoj Jelsi, na Hvaru, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kao i svake godine, biće na ostrvu Pag, u porodičnoj kući u vlasništvu supruge.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Zdravko Marić ove godine će ići na kratki odmor sa porodicom i prijateljima negde na Makarskom primorju.

Novi potpredsednik vlade za društvene poslove i ljudska prava Boris Milošević provešće nedelju dana u rodnom Šibeniku, a tamo će biti i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Ministar spoljnih i evropskih poslova, Gordan Grlić Radman, desetak dana odmora provešće u Baškoj Vodi, a ministar nauke i obrazovanja Radovan Fućs na godišnji odmor ide na Pelješac i Korčulu.

Potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odmor će provesti u Zagrebu i okolini.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...