ČELNICI HRVATSKE U KNINU Plenković: Pobedili smo velikosrpsku politiku! Milanović: Hvala Borisu Miloševiću!
Foto: Tanjug Printscreen

25. godišnjica oluje

ČELNICI HRVATSKE U KNINU Plenković: Pobedili smo velikosrpsku politiku! Milanović: Hvala Borisu Miloševiću!

Hrvatska -

U Kninu je sve spremno za doček hrvatskog državnog vrha na današnje centralno obeležavanje takozvanog Dana pobede i 25. godišnjice vojno policijske akcije Oluja, koje će ove godine biti održano uz epidemiološke mere i prvi put uz prisustvo predstavnika Srba u Hrvatskoj, potpredsednika vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Borisa Miloševića.

11.14 Milanović: Hvala predstavniku Srba što je prisutan današnjoj proslavi

"Pobeda je ostvarena i u toj pobedi smo trebali biti velikodušniji nego što smo bili. Srećom, nikada nismo potonuli u ponor moralne katastrofe, a to se desilo i nekim nacijama i nacijama. Bilo je grešaka, bilo je zločina, koštalo nas je. Sve ove priče o udruženom zločinačkom poduhvatu, sve je to posledica grešaka koje smo činili radeći, ali i to što nismo radili prvih meseci. To je sjajna lekcija u ljudskom smislu, biti oprezan u svakom trenutku i nikada ne gubiti koncentraciju".

foto: Tanjug Printscreen

"Hrvatska je kasnije tu grešku ispravila. I zato posebno cenim prisustvo potpredsednika vlade, jer doći ovde i slaviti, jer ovo je proslava, a ne komemoracija, doći ovde i pridružiti se Hrvatima, to je arhitektura srca i to nije mala stvar", rekao je između ostalog predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

11.05 Za Plenkovića je Oluja pobedila velikosrpsku politiku

foto: Tanjug Printscreen

U svom govoru na proslavi zločinačke akcije Oluja, predsednik hrvatske Vlade Andrej Plenković se osvrnuo da dostignuća te akcije. Ceo govor možete videti pročitati ovde.

10.38 Za glavnog zločinca u Oluji Antu Gotovinu srpske žrtve ne postoje

foto: Tanjug Printscreen

"Strahote rata. Godine patnji i stradanja nevinih. Žrtve života mladih vojnika i onih koji su izgubili svoje zdravlje. U kolektivnoj su svijesti našeg naroda, ugrađeni su u temlje hrvatske državnosti", rekao je u svom obraćanju Ante Gotovina.

10.22 - Hrvati priznali i prisustvo Srbina na proslavi zločina

Na samom početku proslave zločinačke akcije Oluja, spikerka je redom predstavljala prisutne funkcionere, čak i potpredsednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića.

foto: Tanjug Printscreen, Beta Daniel Kasap

10.07 - Pripadnici HOS ponovo provocirali majicama sa pozdravom Za dom spremni

U Knin, na proslavu zločinačke “Oluja” sa svojim je pristalicama stigao i Marko Skejo, bivši ratni komandant IX. bojne HOS-a “Rafael Vitez Boban”. Odeveni su u crne majice s amblemima HOS-a, a putem su uzvikivali “U boj, u boj!”.

Ali, kako javlja RTL, na prilazu glavnom gradskom trgu zaustavili su ih policajci kazavši im: “Nema mesta više!”.

1 / 4 Foto: Printscreen Net.hr

Crne majice s oznakama HOS-a koje nose na sebi zabranjene su u službenom protokolu današnje svečanosti u Kninu.

Milošević je, inače, donedavni predsednik Srpskog narodnog veća (SNV), prema čijim podacima je tokom ove završne akcije etničkog čišćenja iz Hrvatske proterano 200.000 Srba, a ubijeno gotovo 2.000.

Obeležavanje u Kninu će ove godine biti u smanjenom obimu I uz neuobičajeno povećane bezbednosne mere.

foto: Tanjug Printscreen

Centralni gradski trg je blokiran sa dve strane, a zvanice će pre ulaska u ograđeni prostor dobiti majice, koje je za tu priliku posebno dizajniralo Ministarstvo odbrane.

Deo pripadnika HOS je, međutim, ranije najavio da će u Knin doći sa svojim crnim majicama, na kojima će biti odštampan njihov grb sa utisnutim ustaškim pokličom "za dom spremni".

Na Kninskoj tvrđavi će biti samo učesnici programa, dok će zvaničnici sa glavnog kninskog trga preko videozida pratiti dizanje hrvatske zastave I čitanje imena poginulih pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga u Oluji.

Srpske žrtve se ni juče, uoči manifestacije, nisu pominjale.

Biće položeni venci i zapaljene sveće na Spomeniku hrvatske pobede Oluja 95, a sa Kninske tvrđave biće ispaljeno 25 počasnih plotuna, dok će prostor preletati borbeni avioni MiG 21.

Govor na glavnom trgu Ante Starčević održaće predsednik Zoran Milanović, predsednik vlade Andrej Plenković, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković I predstavnik udruženja proizašlih iz Domovinskog rata, penzionisani general Ante Gotovina.

Tokom večeri na Tvrđavi će biti priređen vatroment i održan koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track