Najnovije vesti

MITROPOLIT PORFIRIJE PORUČIO: Obnova svoda, a zatim i živopisa u Hramu u Zagrebu
Foto: Printscreen Youtube/ Al Jazeera Balkans

nakon zemljotresa

MITROPOLIT PORFIRIJE PORUČIO: Obnova svoda, a zatim i živopisa u Hramu u Zagrebu

Hrvatska

Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, u zemljotresu krajem marta, pretrpeo je veća oštećenja, koja čekaju na saniranje, a kako bi se nastavio verski život postavljena je skela unutar crkve.

Mitropolit zagrebacko-ljubljanski Porfirije u izjavi Tanjugu navodi da su, ne samo hram u Zagrebu, već i druge zgrade u vlasništvu crkve, postradale u potresu 22. marta ove godine.

Ističe da još nije do kraja utvrđena šteta, s obzirom da postoje određene procedure, a da je Hram pod zaštitom kao spomenik kulture.

"Zvanične stručne ekipe nisu još imale mogućnost da posvete do kraja adekvatnu pažnju utvrđivanju procene štete. Ali, ono što na prvi pogled možemo reći je da je, u statičkom smislu, oštećen svod, ali i živopis koji je bio na svodovima", rekao je vladika Porfirije.

Najpre će se, kaže, potruditi da učvrste svod, a onda sledi obnova živopisa.

"Na sreću, njega je radio poznati živopisac Nikolaj Muhin, koji vodi i uređivanje enterijera Hrama Svetog Save u Beogradu. Imali smo već kontakt i mislim da neće biti problem da se obnovi ono što je postradalo", rekao je mitropolit Porfirije.

Jak zemljotres, jačine oko 5,5 stepena Rihtera, pogodio je Zagreb u rano jutro 22. marta, a to je, kako su preneli tada mediji, bio najjači potres u poslednjih 140 godina.

Najteže je stradalo staro gradsko jezgro, brojni objekti su porušeni, a teško je oštećen upravo Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, kao Preobraženjska crkva, smešten uz vladičanski dvor Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Zbog toga se bogoslužbeni život zagrebačkih pravoslavnih hrišćana odvijao u gimnazijskoj kapeli Svetog Save.

Prema podacima sa sajta Mitropolije, prilikom zemljotresa sa svoda hrama su otpali delovi živopisa sa malterom, oštećen je i crkveni inventar, da bi sutradan, statičari ustanovili da pored hrama, ni crkvena zgrada nije za upotrebu.

Boravak u hramu nije bio bezbedan, jer je postojala opasnost od urušavanja cigala sa svoda i delova preostalih fresaka.

Nakon pada dimnjaka, u krovu su ostale brojne rupe, koje su po hitnom postupku sanirane, kako bi bilo sprečeno prokišnjavanje.

U zgradi su smeštene eparhijske i crkvenoopštinske kancelarije, važna arhivska građa, ali i eparhijski muzej u kome se čuvaju brojne dragocenosti.

Muzejski eksponati nisu pretrpeli oštećenja prilikom zemljotresa, za razliku od zidova na kojima su bili izloženi. Mnogi su eksponati premešteni. Prva liturgija u Sabornom hramu, posle martovsog zemljotresa, služena je 31. maja.

Liturgija je služena u hramu, na kom nadležni organi i dalje vrše ispitivanja, jer je potrebno ustanoviti tačna oštećenja na crkvi, kao i zahvate koje je potrebno izvršiti.

Postavljene skele u unutrašnjosti crkve nisu narušile molitveno raspoloženje vernika. Saborna crkva u Zagrebu, na Cvetnom trgu, središnja je crkva te mitropolije SPC.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...