PLANINARA UBO STRŠLJEN, VEĆ POSLE 200 METARA NIJE MOGAO DA SE KREĆE: Dramatična akcija gorske službe u Zagrebu
Foto: HGSS Zagreb

napao ga insekt kad se je seo da odmori

PLANINARA UBO STRŠLJEN, VEĆ POSLE 200 METARA NIJE MOGAO DA SE KREĆE: Dramatična akcija gorske službe u Zagrebu

Hrvatska -

Iskusni zagrebački planinar imao je nesreću da su u blizini klupice za odmor na planinarskoj stazi, stršljeni napravili gnezdo pa ga je jedan od njih ubo u nadlakticu, kada je seo da se odmori.

Planinar se smesta udaljio, ali je njegovo telo nakon 200 metara počelo da reaguje na otrov i više nije mogao da se kreće. Seo je i nazvao suprugu koja je preko centra 112 zatražila pomoć HGSS-a.

"Gospođa, i sama planinarka, dala je vrlo precizne informacije o polasku i kretanju svog supruga pa smo vrlo lako ustanovili gde se on nalazi nakon čega se sedam spasilaca hitno uputilo u pomoć", naveli su iz gorske službe. Kako se unesrećeni nije više javljao na telefon supruga je kontaktirala i komšinicu koja takođe živi na obroncima Zagrebačke gore pa se ona terenskim motociklom zaputila prema planinaru.

Kada su spasioci stigli, on je već bio boljeg opšteg stanja, a uz njega se nalazila i lekarka koja je slučajno naišla planinareći. Niz planinu su transportovali muškarca i na šumskom putu predali hitnoj medicinskoj pomoći.

Ova akcija spasavanja imala je više elemenata koji mogu služiti za primer u ovim teškim vremenima. Planinar je o svom kretanju unapred obavestio bližeg člana porodice koji je potom vrlo detaljno te informacije mogao preneti spasiocimaa kojima je jedino preostalo da se upute na mesto nesreće, objavili su iz HGSS-a.

Komšije su se organizovale i krenule da pomognu prijatelju i s njim ostali da čekaju pomoć.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track