DUBROVAČKE TURISTIČKE MUKE: Tek je drastičan pad cena uspeo da privuče veći broj gostiju (VIDEO)
Foto: AP/Darko Bandić

kriza

DUBROVAČKE TURISTIČKE MUKE: Tek je drastičan pad cena uspeo da privuče veći broj gostiju (VIDEO)

Hrvatska -

Prošle godine, rekordne 2019. godine, u vrhuncu sezone bilo je nemoguće naći stan u Dubrovniku na dobroj lokaciji i sa dobrim kritikama za manje od 100 evra. Ove godine cene su mnogo niže.

Dubrovački apartmani u poslednjoj sedmici avgusta nikada nisu bili povoljniji za turiste.

Tako u predivno uređenom apartmanu unutar zidina, cena noćenja krajem avgusta iznosi samo 79 evra. Ovaj apartman na AIRBNB ima visoku ocenu 4,9 na osnovu 60 kritika.

Cene unutar zidina za datume u poslednjoj sedmici avgusta počinju od 45 evra za studio apartman, a većina iznajmljivača nudi smještaj između 50 i 60 evra po noći. Prošle godine koštalo je toliko noći da prenoče izvan užeg dela Dubrovnika, a njegovani stanovi u Mokošici prošle su godine postigli veće cene od stanova u starom gradu.

Što se tiče hostela u Dubrovniku, oni su takođe snizili cene. Krevet u sobama sa više ljudi može se naći za samo 12 evra po noći. Većina hostela nudi spavanje u višekrevetnim sobama za dvadesetak eužvra, dok privatne sobe u dubrovačkim hostelima za drugu polovinu avgusta kreću se od 30 do 50 eura.

Do 1. jula pad privatnog smeštaja iznosio je čak 95 odsto u odnosu na prošlu godinu. U julu je privatni smeštaj funkcionisao 20 odsto u odnosu na 2019. Što se tiče avgusta, taj mesec može da privuče 50 odsto saobraćaja. Cene su pale za oko 30 procenata u odnosu na prošlu godinu, tako da ovaj procenat noćenja treba oduzeti za 30 procenata za ostvarivanje prihoda.

d 1. januara do početka avgusta u Dubrovniku je boravilo 127 hiljada turista, što je svega 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Ostvarili su 400 hiljada noćenja, odnosno 16 odsto prošlogodišnjih, piše Dubrovački dnevnik.

Kurir.rs/rtl.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track