LEKARE U HRVATSKOJ SAČEKALE NEPRIJATNE VESTI: Upozoreni su da ostaju bez plate ako obole od korone svojom krivicom
Foto: Profimedia

po povratku sa odmora

LEKARE U HRVATSKOJ SAČEKALE NEPRIJATNE VESTI: Upozoreni su da ostaju bez plate ako obole od korone svojom krivicom

Hrvatska -

Lekare u Hrvatskoj su po povratku s godišnjih odmora dočekale različito sročene "ankete" i upozorenje uprava bolnica koja se svode na to da im neće biti isplaćena plata ako obole od KOVIDA-19, a zarazili su se tokom odmora "svojom krivicom".

Hrvatsko udruženje bolničkih lekara (HUBOL) je to večeras u saopštenju oštro osudilo kao "pokušaj diskriminacije i mogućeg protivpravnog postupanja" prema zdravstvenom osoblju, prenela je agencija Hina.

Udruženje ;lekara smatra da se time diskriminšu zdravstveni radnici u odnosu na ostalo stanovništvo, jer se planira da samo oni budu "kažnjeni".

Navode da iako je ministar zdravstva, Vili Beroš, demantovao da će lekarima biti zakinuta plata, svejedno ih deli u tri kategorije: zaraženi na poslu, van posla i bolesni.

HUBOL ukazuje da su kategorisanje način zaraze KOVIDOM-19 lekara i "razvrstavanje i penalizovanje samo jedne grupe građana na temelju načina kako su se razboleli, jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno".

HUBOL je u saopštenju podsetilo da je, po hrvatskim zakonima, neisplata plate, ako je posao obavljen u skladu s ugovorom o radu, krivično delo i da će hrvatski lekari, ako im prava budu prekršena, biti prisiljeni da se obrate sudu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track