Najnovije vesti

HRVATI DOBILI MASKE KOJE UBIJAJU KORONU: Uprkos visokoj ceni zavladala pomama za njima (VIDEO)
Foto: Screenshot

tehnlogija

HRVATI DOBILI MASKE KOJE UBIJAJU KORONU: Uprkos visokoj ceni zavladala pomama za njima (VIDEO)

Hrvatska

Na hrvatskom tržištu su se pojavile maske distributera Rinigard koje u svoja vlakna imaju ugrađen bakar oksid koji uništava viruse.

Uprkos pozamašnoj ceni od 5 evra, zavladala je prava pomama, jer distributer tvrdi da efikasno štite od koronavirusa, ali iako je maska prošla kontrolu tri nezavisne laboratorije, to nije dovoljno.

Na tržište je puštena zahvaljujući španskom odobrenju, ali hrvatsko ministarstvo to još uvijek provjerava. „Svi lekovi koji sadrže supstance kojima proizvođač u opisu upotrebe pripisuje antimikrobna svojstva (bakar, srebro) klasifikovaće se u III klasu rizika. i moraju da prođu najstrožu procenu izvršenu od strane organa koje je ovlastila Evropska komisija ", odgovorilo je Ministarstvo zdravlja za 24sata i dodalo, za poređenje, da obična maska pripada rizičnoj klasi I i na taj način samo proverava da li su ispunjeni uslovi proizvodnje i materijala.

„Medicinska sredstva klase rizika III. predstavljaju najveći stepen rizika za korisnika. Služba farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravlja odgovorna je za nadzor trgovine medicinskim proizvodima u Hrvatskoj, što uključuje i trgovinu kirurškim maskama. Dotične maske sa česticama bakrovog oksida, prema podacima iz predate dokumentacije, registruju za tržište Evropske unije u Španiji kod Ministarstva zdravlja španski ovlašćeni evropski predstavnik.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...