Najnovije vesti

ZA PROMENU MEJL ADRESE HRVATSKA TRAŽI FORMULAR: Mora da ispisan pisaćom mašinom
Foto: Profimedia

muke preduzetnika

ZA PROMENU MEJL ADRESE HRVATSKA TRAŽI FORMULAR: Mora da ispisan pisaćom mašinom

Hrvatska

Po pravilniku hrvatskog ministarstva pravosuđa iz 2019. godine i prema rešenjima trgovačkih sudova, za preduzetnike još nije došlo vreme da bace pisaće mašine.

Naime, hrvatski Index poseduje dva rešenja trgovačkih sudova prema kojima su preduzetnici dobili odbijenice za upis promena u sudski registar i od njih se traži da formulari budu ispisani "pisaćom mašinom ili štampačem".

Da ne bi bilo zabune, promene u sudskom registru odnosile su se na - promenu mejl adrese.

Hteli da promene mejl adresu, ali moraju da ispune formular pisaćom mašinom

"Ispravite zahtev za upis adrese elektronske pošte tako da se podaci upišu uredno pisaćom mašinom ili štampačem", stoji u rešenju Trgovačkog suda koje je dobio jedan od preduzetnika kada je hteo da promeni mejl adresu. No, nije jedini. I drugi su, kako sazanje Index, dobili gotovo isto rešenje, a trgovački sudovi se pozivaju na članak 33. Pravilnika o načinu upisa u sudski registar.

Kako je proverio Index, sporni Pravilnik poslednji put hrvatsko ministarstvo pravosuđa menjalo je 2019. godine. U članu 33. tog Pravilnika zaista stoji da se formulari moraju ispisati pisaćom mašinom ili štampačem.

"Prijava i isprave priložene uz izjavu na papiru ispisuju se pisaćom mašinom ili štampačem na belom neprozirnom papiru veličine A4, samo s jedne strane, sa levom marginom od najmanje 3 centimetra te ostalim marginama od najmanje 2 centimetra, tako da je u gornjem desnom uglu prve stranice prazan prostor veličine najmanje 10 x 5 centimetara za potrebe overe i upisivanja drugih službenih podataka od strane registarskog suda", stoji u tom Pravilniku.

Bez prekucavanja

U samom Pravilniku jasno je naglašeno da formulari ne mogu biti ispunjeni prekucavanjem ili korekcijama. Sve mora biti čisto.

"Prijave i isprave priložene uz prijavu moraju biti ispisani crnim slovima veličine od 10 do 12 tačaka, uredno, pregledno, čitljivo, bez brisanja, prekucavanja, umetanja i bez nepoznatih skraćenica", stoji u Pravilniku.

Index je nedavno pisao i da se građani sve češće žale da im javni beležnici, u slučaju da je dokument koji su doneli na overu potpisan crnom hemijskom olovkom, vraćaju papir i od njih traže da ga ponovo potpušu plavom hemijskom olovkom. Pritom im kao razlog obično navode opasnost od falsifikovanja potpisa, iako je danas podjednako lako falsifikovati ne samo crni već i plavi ili potpis u bilo kojoj drugoj boji.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...