SNIMLJENA JOŠ JEDNA GRDOSIJA NA JADRANU: Istraživači pratili velikog kita i napravili čudesne snimke (VIDEO)
Foto: Youtube/Blue World Institute of Marine Research and Conservation

zanimljiv prizor

SNIMLJENA JOŠ JEDNA GRDOSIJA NA JADRANU: Istraživači pratili velikog kita i napravili čudesne snimke (VIDEO)

Hrvatska -

Kit dugačak najmanje 15 metara, uočen u Omišaljskom zalivu na Krku u avgustu, a koji je "naleteo" na vozača džet-skija, ima i "drugara".

S obzirom na to da su ljudi i u septembru javljali da su videli kita, u području južnog dela Velebitskog kanala, istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svet su odlučili da ga bolje istraže.

Velikog kita pronašli su 5. septembra na samom ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata, napravili su brojne fotografije i nakon što su ih analizirali, utvrdili su da se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom avgusta već se radi o drugom kitu.

"Kit koga su kolege fotografisale u avgustu imao je veliki i vidljivi urez u samom peraju dok ovaj kit to nema. Takođe, i oblikom se peraja razlikuju", kaže istraživač Jure Miočić-Stošić.

Istraživači su napravili i neverovatne snimke velikog kita dronom.

Na kita koji je bio jedna od glavnih atrakcija u avgustu "naleteo" je Josip Đurić (27) s Krka koji je išao morem džet-skijem. Kaže da ga je uplašio.

"Seo sam na tek popravljeni džet-ski i krenuo na more. U jednom trenutku sam čuo neki tupi zvuk, mislio sam da se nešto pokvarilo. Kada sam se okrenuo, primetio sam da mi je iza leđa ogroman kit koji je izbacivao vodu", ispričao je Josip Đurić (27) s Krka.

"Okrenuo sam se ravno prema njemu i polako krenuo napred. Skoro smo se sudarili. On je dva, tri puta uronio i izronio iz mora i onda samo nestao. Moram da kažem da sam se dobro preplašio", rekao je Josip.

Kit je bio svega 50-tak metara od obale i svega par metara od Josipa.

Kurir.rs/Antenam.net

Foto: Youtube/Blue World Institute of Marine Research and Conservation

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track