APSURDNA SITUACIJA U HRVATSKOJ: Naručio je tri ubistva, osuđen je na višedecenijsku robiju, a sada tuži svedoka
Foto: Profimedia

zadar

APSURDNA SITUACIJA U HRVATSKOJ: Naručio je tri ubistva, osuđen je na višedecenijsku robiju, a sada tuži svedoka

Hrvatska -

Šime Medanić (57), koji je 2006. naručio ubistvo sestre Slavice (57) zbog novca i nekretnine u Zadru i za to je osuđen na 40 godina robije, tužio je svedoka čiji je iskaz bio jedan od razloga zašto si završio iza rešetaka.

On je do sada navodno naručio tri ubistva. Prvo je naručio smaknuće bivšeg ministra hrvatskog turizma Marcela Popovića, kog je u martu 1996. po Medanićevom nalogu usmrtio Siniša Stracaboško, javlja "Večernji list". Medanić je godinu dana posle na Županijskom sudu u Puli kao naručitelj osuđen na 15 godina zatvora.

Vrhovni sud kaznu mu je posle umanjio kaznu za tri godine. Dok je bio na izdržavanju te kazne, Medanić je naručio ubistvo sestre Slavice Medanić, koja je ubijena u januaru 2006. Za to je zlodelo Medanić u maja 2008. osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora, zajedno sa suizvršiocem Pericom Majstorovićem.

Hrvatski list, međutim, piše da je Medanić naručio još jednu likvidaciju. Ovoga puta u julu 2006. godine ubijen je Nikola Grbić, jedan od egzekutora Medanićeve sestre. Prema Medanićevin nalogu, kako se tvrdilo u optužnici, njega je sa četiri hica likvidirao Perica Majstorović koji je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo Slavice Medanić.

Za razliku od Medanića, njemu se nije sudilo za Grbićevo ubistvo jer se 15. juna 2010. obesio u zatvoru, dok je Medanić 2013. bio nepravomoćno oslobođen optužbi da je naručio tu likvidaciju zbog nedostatka dokaza. Hrvatski list piše da se ne zna šta se desilo sa tom presudom, odnosno da li je potvrđena ili ukinuta.

Večernji navodi da je Medanić prijavio svedoka Ljerku Damašku zbog navodnog davanja lažne izjave, ali je ODO Zadar 26. marta 2020. tu prijavu odbacio. Međutim, Medanić je tada odlučio lično da preuzme postupak, pa je 7. maja 2020. od suca istrage Županijskog suda u Zadru zatražio sprovođenje dokaznih radnji protiv Ljerke Damaške, što mu je krajem avgusta sudija i odobrio.

Tokom suđenja za ubistvo Slavice Medanić, Ljerka Damaška je imala status ugroženog svedoka, ali je ona na kraju svedočila u tom postupku pod imenom i prezimenom. Ona je to objasnila time što je njen identitet već bio poznat Medaniću i Majstoroviću jer su joj pretili. Ona je u svom iskazu tvrdila da joj je Perica Majstorović rekao kako je ubio sestru za Medanića. Opisala je kako je sa Majstorovićem išla u Opatiju kako bi Medaniću dala neku kovertu, a za taj “posao” Majstorović joj je ponudio 5.000 evra.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track