HRVATSKI PORTAL O TOME KOLIKO MASKE ŠTITE: Od kada ih koristimo široko, smrtnost OD KORONE nam je veća nego u Švedskoj!
Foto: Profimedia

analiza

HRVATSKI PORTAL O TOME KOLIKO MASKE ŠTITE: Od kada ih koristimo široko, smrtnost OD KORONE nam je veća nego u Švedskoj!

Hrvatska -

Švedska državna agencija za javno zdravstvo ne preporučuje maske u širokoj upotrebi jer "nema dovoljno dokaza za njihovu opravdanost".

Glavni švedski državni epidemiolog Anders Tegnel tvrdi da su maske kontraproduktivne.

Danska i Holandija su uvele obavezu nošenja maski samo u javnom prevozu. Norveška zdravstvena vlast je preporučila maske samo u javnom prevozu, i to "u velikim gradovima tokom špica, kad je najveća gužva i kada nije moguće održati razmak među ljudima".

U Francuskoj su u Parizu i još nekim gradovima maske obavezne praktično bilo gde izvan doma. Italija, Austrija, Nemačka takođe uvode obavezu maski usprkos nedostatku dokaza za njihovu opravdanost. Njihovim je stopama krenula i Hrvatska, prvenstveno podstaknuta žestokim pritiskom medija, prenosi Liberal.

Kako su maske uticale na širenje koronavirusa u Hrvatskoj? Već dva meseca maske su obavezne u svim zatvorenim poslovnim prostorima i institucijama, moraju postojati neki rezultati.

Ovo su podaci sa stranice Coronavirus World Meter o broju umrlih s koronom tijekom svakog tjedna u zadnjih 4 mjeseca, dakle od 15.5. do 15.9. Usporedio sam to s podacima umrlih u Švedskoj iz dva razloga: 1) zato što Švedska nema maske i 2) zato što su hrvatski novinari mesecima orgijali nad smrtnosti u Švedskoj, a Plenkovićevi naučni savjetnici kako je Švedska "okrutna prema starijima".

Ispada da maske nisu baš pomogle. Tokom dva meseca pre uvođenja obaveze nošenja maski u trgovinama (od 15.5. do 14.7.) Hrvatska je imala čak 27,5 puta manje umrlih na milion stanovnika od Švedske (u Hrvatskoj je u tom razdoblju umrlo 26 osoba, a u Švedskoj 1.793). Nakon uvođenja maski u široku upotrebu, tokom sjedeća dva meseca u Hrvatskoj je s kovidom umrlo 60,7 posto ljudi VIŠE nego u Švedskoj na milion stanovnika (u Hrvatskoj ukupno 111 umrlih ili 27,8 na mil. stanovnika, a u Švedskoj 173 umrla ili 17,3 na milijun stanovnika).

Još gore, ako uporedimo broj umrlih u Hrvatskoj iz dva meseca pre uvođenja maski s brojem umrlih nakon uvođenja maski, dobijamo da je broj umrlih nakon maski porastao 326,9 posto.

Ono što bi trebalo zabrinjavati je trend koji je trenutno za Hrvate izrazito loš. U Hrvatskoj je protekle nedelje od kovida umrlo 26 ljudi, a u Švedskoj samo četvoro. Čini se da je Švedska prva u Europi pobijedila epidemiju, a nama najgore tek sledi. Maske očigledno ne pomažu, vjerojatno su i kontraproduktivne. Čemu onda služe?

Kurir.rs Liberal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track